Wie zit waar en wie niet meer?

Vannacht om 0.00 uur wordt de nieuwe indeling van commerciële radiozenders van kracht. Een overzicht van nieuwkomers, blijvers en verdwijners....

Door Gerard Reijn

Nieuwe FM-zenders

Gouwe Ouwe Zender

Eigenaar: Sky Radio (Rupert Murdoch)

Programmering nog niet bekend. Mogelijk worden naam en programmering van Radio 10 overgenomen. Onderhandelingen daarover waren bij sluiting van deze krant nog niet afgerond.

ID & T

Eigenaar: Duncan Stutterheim

Dance- en house-muziek. De zender is al geruime tijd op de kabel te beluisteren. Commercieel was de zender daar al een succes, doordat hij vooral wordt ingezet om de dance-evenementen van ID & T te ondersteunen.

RTL FM

Eigenaar: Holland Media Groep (Bertelsmann)

Nederlandstalige (hit)muziek, aangevuld met wat Europees en nog een beetje van daarbuiten. Eigenaar HMG wil de zender zoveel mogelijk voeden met de sterren van familiezender RTL 4. Op den duur is denkbaar dat er radiovarianten op Life & Cooking, RTL Boulevard en Barend & Van Dorp komen. Dat is toekomstmuziek: de eerste maanden wordt vooral non-stop muziek gedraaid.

Nieuwe middengolfzenders

De ongekroonde keizer van de middengolf is Ruud Poeze. Hij heeft zeven frequenties bemachtigd. Op de middengolf hebben slechts twee concurrenten een frequentie gekregen (Radio 538 en Music Country). De meeste van die negen stations zijn voorlopig echter niet te horen.

Music Country zegt pas over enkele maanden met zijn country-station de lucht in te gaan. Tot die tijd heeft Arrow Classic Rock er tijdelijk een goed heenkomen gevonden. Arrow tastte zelf mis bij het verwerven van een FM-frequentie en dreigde daarom uit de ether te gaan.

Van de nieuwe stations komt alleen de 1584 meter in de ether met een station dat door Poeze Radio Paradijs is gedoopt. Non-stop gouwe ouwe, nog nauwelijks onderbroken door reclame omdat er nog nauwelijks is verkocht.

Volgens Poeze zijn er met de andere stations tal van problemen die eerst uit de weg moeten worden geruimd. Sommige zenders zijn niet in bedrijf vanwege problemen met de milieuvergunning. Andere staan nog niet op de juiste plek.

Poeze weet nog niet hoeveel van zijn zenders uiteindelijk het luchtruim zullen kiezen. 'Dat hangt af van wat er op de FM gebeurt. Dat wordt een vechtmarkt.' Eén ding is zeker: de muziek is van de categorie oldies. 'Daar is de middengolf geschikt voor.' Poeze heeft enkele ideeën in zijn hoofd; misschien een station voor Latijns-Amerikaanse muziek, of een voor jazz uit de jaren dertig tot vijftig. Hij heeft ook een frequentie bemachtigd waarmee hij de Engelse markt gaat bestrijken. Die zender zal Radio London gaan heten.

Blijvende zenders

Yorin FM

Eigenaar: Holland Media Groep (Van Bertelsmann)

Hitmuziek met dj's als Gijs Staverman en Beau van Erven Dorens. Er komen nieuwe helden, maar namen zijn nog niet bekend.

Sky Radio

Eigenaar: Rupert Murdoch

Hitmuziek, maar dan zonder dj's.

Radio 538

Eigenaar: Lex Harding, Rob Out, Peter de Jager

Topveertigmuziek, met dj's als Edwin Evers en Jeroen van Inkel. Binnenkort ook op middengolf.

Noordzee FM

Eigenaar: John de Mol

Hitmuziek. Iets meer Nederlandstalig dan andere hitzenders. Met dj's als Colin Banks en Sylvana. Toen John de Mol het station vorig jaar kocht, trok hij ook Robert Jensen en Gordon aan.

Business Nieuws Radio

Eigenaar: Het Financieele Dagblad

Nieuws, vooral economisch en dan nog vooral beursnieuws. In het weekend praatprogramma's over politiek, cultuur en media. Elke avond na achten zwarte muziek: soul, blues.

Verdwijnende zenders

Arrow Classic Rock

Eigenaar: Willem van Kooten en Ad Ossendrijver

Ouderwetse rockmuziek. Arrow heeft tijdelijk toch nog een plekje op de middengolf gevonden.

Radio 10

Eigenaar: John de Mol

Oudste commerciële zender van Nederland. Gouwe ouwe. De Mol kocht het station vorig jaar, en trok nieuwe dj's aan, zoals Ferry Maat. De afgelopen dagen trachtte hij het station te verkopen aan Sky, die naam en formule zou kunnen gebruiken voor zijn Gouwe Ouwe zender.

Radio Nationaal

Eigenaar: Ruud Hendriks (ex-Endemol)

Nederlandstalige muziek met steeds meer Engelstalige hits.

Classic FM

Eigenaar: Sky (Rupert Murdoch)

Klassieke muziek van de populairste categorie. Nog wel op de kabel.

Radio 192

Eigenaar: Michael Bakker en Ad Bouwman

Gouwe ouwe.

Meer over