Wie zit er toch achter de 'Roep Ruf Terug'-actie?

Wie zit er toch achter de oproep om Ruf terug te laten keren bij het Stedelijk? Galeriehouder Malasch ontkende, maar ondertekenaars wijzen naar hem.

Beatrix Ruf in het Stedelijk Museum, Amsterdam. Beeld ANP
Beatrix Ruf in het Stedelijk Museum, Amsterdam.Beeld ANP

Tot zijn verbazing zag Arno Verkade zijn naam staan op de twee paginagrote advertenties in Het Parool waarin werd opgeroepen tot de terugkeer van Beatrix Ruf als directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. 'Ik heb nooit iemand daarvoor toestemming gegeven.' Verkade leidt de Duitse en Nederlandse tak van veilinghuis Christie's.

Eerder had hij wel met de Amsterdamse galeriehouder Rob Malasch gepraat over Ruf, die was opgestapt na een publicatie over mogelijke belangenverstrengeling. Maar dat gesprek vond plaats tijdens een 'informele bijeenkomst' en gaf Malasch niet het recht zijn naam te gebruiken, zegt Verkade. Drie andere mensen uit de kunstwereld die hun naam ook opeens afgedrukt zagen in Het Parool, stellen dat hen precies hetzelfde is overkomen.

Anoniem

Malasch zei dinsdag dat zij mogelijk zijn vergeten dat ze toestemming hebben gegeven. Die reactie is opmerkelijk: afgelopen zondag ontkende hij nog dat hij iets te maken heeft met de actie 'Roep Ruf Terug'. Een korte rondgang van deze krant leert dat het bijna altijd Malasch was die de steun had aangezwengeld. Meer dan tien mensen die - bewust - de oproep ondertekenden, zeggen door de galeriehouder te zijn benaderd. E-mails getuigen van zijn betrokkenheid.

Er is ook onduidelijkheid over de financiering van de actie. Een van de ondertekenaars zegt dat hij van Malasch had begrepen dat de advertenties gratis werden aangeboden door Het Parool. Volgens hoofdredacteur Ronald Ockhuysen zijn de twee pagina's door een particulier gekocht tegen een 'cultureel tarief', dat lager ligt dan de reguliere prijs. Malasch stelde dinsdag dat de kosten worden gedragen door een 'anonieme groep mensen'.

Marina Abramovic

Waarom ondertekende deze beroemde performancekunstenaar de actie 'Roep Ruf Terug'? 'Het is zonde dat het Stedelijk Museum nu voor de tweede keer zo'n capabele directeur laat weggaan. Er is daar echt iets helemaal mis. Ik ken de Nederlanders wel, ze houden niet van mensen met glamour, maar ze moeten er maar aan wennen. Anders wordt het museum, dat ooit tot de internationale top behoorde, provinciaals.'

Internationale steun

Inmiddels is de online petitie die in de advertenties werd genoemd meer dan 370 keer ondertekend. Opvallend is dat er sinds dinsdag veel namen van bekende buitenlandse kunstenaars op staan. De oproep tot de terugkeer van Ruf - naar haar vertrek lopen nog onderzoeken - lijkt internationaal te worden opgepikt.

Pikant is ook de publieke steun van begunstigers van het Stedelijk. Vastgoedondernemer Max Vorst, die samen met zijn vrouw Olga het museum sponsort, wilde dinsdag best toelichten waarom hij zijn zegen gaf aan de advertenties. 'Ik heb veel respect voor het goede werk dat Ruf heeft verricht. Het is een groot verlies als het museum het zonder haar zou moeten stellen.'

Het is 'gewaagd', zegt Bart Rutten, dat hij als museumdirecteur een publieke oproep steunt voor de terugkeer van een collega. Maar hij betreurt het vertrek van Beatrix Ruf als directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam oprecht en daarom prijkt zijn naam tussen de meer dan honderd mensen die afgelopen zaterdag in een paginagrote advertentie in Het Parool pleiten voor haar herbenoeming.

Meer over