Wie zijn de terreurverdachten?

Naast Samir A., Jermaine W. en Mohammed A. en een Haags echtpaar, zijn vorige week twee anderen opgepakt: vermoedelijk Samirs buurman en iemand die zich Poldermujahideen noemt....

Al die tijd was hij buiten het vizier van de politie gebleven, zo leek het, maar afgelopen vrijdag werd Mohammed A. dan toch opgepakt. De 24-jarige schoonzoon van de Syriër Abu Khaled, de verondersteld geestelijk inspirator van de zogenoemde Hofstadgroep, was lange tijd ‘een van de broeders’ die nog niet was gearresteerd. Terwijl hij er ‘net zo inzat’ als sommige andere jongemannen die vastzitten op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie, zo zeggen bronnen rond de Hofstadgroep.

Mohammed A. is handig met computers, vertelt een van hen. Volgens andere ingewijden was hij er niet gelukkig mee dat een aantal vrouwen, onder wie de ex-vriendin van Mohammed B., deze zomer een getuigenis hebben afgelegd bij de politie. En, zeggen zij, Abu Khaled was dol op hem.

Mohammed A. is getrouwd met zijn stiefdochter. De Syriër huwde in Den Haag een Surinaamse vrouw met wie hij een kind kreeg, maar die ook al een volwassen dochter had. Vrijdag deed een bijzonder bijstandsteam een inval in het huis van de stiefdochter, de schoonzoon en hun zoontje.

Vandaag worden de zeven verdachten voorgeleid voor de rechter-commissaris in Rotterdam, die oordeelt over hun hechtenis.

Uit ambtsberichten van de AIVD bleek volgens het Openbaar Ministerie dat Samir A. op zoek was naar wapens en explosieven. Het OM vermoedt dat hij en anderen aanslagen voorbereidden op politici en het gebouw van de AIVD. De politie trof in zijn huis een tas met bivakmutsen aan – hoeveel wil justitie niet kwijt – en twee gasmaskers.

In de woning van Mohammed A. in de Haagse Moerwijk werd ook een gasmasker gevonden. Bij hem thuis werden volgens ingewijden huiskamerbijeenkomsten gehouden over het extremistische takfir-gedachtegoed, waarin andersdenkenden tot ongelovigen worden verklaard die bestreden moeten worden. Meestal gaf Abu Khaled les, tot hij op de dag dat Theo van Gogh werd vermoord het land uit vluchtte. Volgens zijn familie zit hij nu vast in Syrië, maar de autoriteiten in Damascus ontkennen dat.

In kringen rond de Hofstadgroep wordt druk gespeculeerd wie de andere verdachten kunnen zijn die vrijdag werden opgepakt. Aanvankelijk werd gedacht dat de Surinaamse stiefdochter van Abu Khaled ook was gearresteerd, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

De 24-jarige vrouw die is opgepakt is, volgens bronnen rond de opsporing, de vrouw van een andere verdachte uit Den Haag die vrijdag is gearresteerd. Deze laatste wordt door ingewijden ‘broeder Lahbib’ genoemd, een ‘ex-coffeeshop-jongen die in een ver verleden de As Soennah-moskee in Den Haag bezocht’ (voor takfir-aanhangers zijn omstreden moskeeën als As Soennah niet radicaal genoeg). ‘Broeder Lahbib’ rookt echter nog wel, wat als haram (niet halal) wordt beschouwd.

Daarnaast zou een buurman van Samir A. zijn aangehouden die niets met de groep te maken heeft. Hij zou een zogeheten Selefie zijn: iemand die een a-politieke, geweldloze stroming binnen de ‘zuivere islam’ aanhangt. Ze vermoeden dat hij is opgepakt, omdat ‘Samir met hem praatte en hij extremistisch gekleed gaat’. Wie degene is die in Amsterdam is opgepakt is nog onduidelijk, mogelijk betreft het een man die zich Poldermujahideen noemt. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM wil alleen bevestigen dat Samir A. en Jermaine W. zijn aangehouden, maar doet geen mededelingen over de andere verdachten.

De zaak in hoger beroep tegen Samir A. dient eind deze maand. Eerder dit jaar werd hij wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van onder andere het voorbereiden van terroristische aanslagen. Vorige week had het OM ook laten weten dat dat er geen bewijs is tegen Jermaine W., aldus zijn advocaat. Hij wordt, net als zijn broer Jason W., verdacht van lidmaatschap van een terreurorganisatie maar mocht sinds mei het proces in vrijheid afwachten.

Wel verscheen Jermaine W. afgelopen september op de laatste pro forma-zitting als bezoeker. Vanaf de publieke tribune probeerde hij te communiceren met de verdachten. Toen Mohammed B. alleen in de verdachtenbank zat, tekende Jermaine W. in de lucht een hartje. Over het gebaar zei hij desgevraagd: ‘Ik ben hier alleen om mijn broer bij te staan.’ Maar waarom dan dat teken naar Mohammed B.? ‘Daar ga ik liever niet op in.’

Wel vertelde hij een gezelschap van journalisten over zijn tijd in de gevangenis van 10 november tot 5 mei. Daar werd hij op handen gedragen omdat hij van de Hofstadgroep was, zei hij. Er was daar veel respect voor de Hofstadgroep en Mohammed B. Niemand durfde volgens hem nu nog de islam te beledigen.

Meer over