Wie zijn de rebellen tegen Kadhafi? Een allegaartje, da's zeker

AMSTERDAM Af en toe suist een tankgranaat van een van Kadhafi's T-72's door de lucht, richting de opstandelingen. De dagelijkse tv-beelden van het verzetslegertje dat ten zuiden van Benghazi probeert op te rukken, spreken boekdelen over het conflict. Mannen slechts bewapend met AK-47's, sommigen met een raketwerper, die het opnemen tegen Kadhafi's mannen en hun zware wapens.

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie
Rebellen nabij Benghazi. Beeld epa
Rebellen nabij Benghazi.Beeld epa

Sommige rebellen, onder wie overgelopen militairen, zijn gehuld in hun oude uniformen. Anderen trekken ten strijde in het T-shirt van voetbalclub AC Milan of van modemerk Dolce & Gabanna. Bevelvoering is er niet, of zeer gebrekkig.

Voor het oog van de wereldpers discussieerden de rebellen dinsdag op de oostelijke kustweg over de noodzaak op te rukken naar het strategisch belangrijke Adjdabiya. Tot vlakbij een granaat neerkwam, er gewonden en doden vielen en de rebellen spoorslags rechtsomkeer moesten maken.

Patstelling in het verschiet
Het Westen heeft zijn hoop gevestigd op duizenden, gemotiveerde burgers en overgelopen soldaten om Kadhafi ten val te brengen. Maar na vijf weken 'burgeroorlog' bevindt het rebellenleger zich in een benarde positie. Een patstelling ligt in het verschiet, mede door het chronische gebrek aan wapens.

Wapens die de rebellen niet krijgen van het Westen. Een partij T-72-tanks of zware BTR-50-pantserwagens zou op het slagveld flink verschil kunnen maken. Maar de VN-resolutie is helder: een vliegverbod om de burgerbevolking te beschermen, verder wil het Westen (nog) niet gaan. 'We hebben een verzoek gericht aan diverse landen, maar tot nu toe hebben we niets ontvangen', klaagde ex-generaal Abdul Fatah Younis dinsdag in een interview met nieuwszender CNN.

Younis was Kadhafi's minister van Buitenlandse Zaken, tot hij in februari overliep naar het verzet. Nu leidt hij vanuit Benghazi als chef-staf het rebellenleger. Het is een allegaartje studenten, werklozen, arbeiders en zelfs Libiërs uit het buitenland.

Dringend wapens nodig

Younis noemde het belegerde Misrata als een van de steden waar wapens dringend nodig zijn. Variërend van antitankraketten en artilleriestukken tot mortieren.

Het Libische leger beschikte voor de revolte op papier over zo'n 400 Milan-antitankraketten. Dat de rebellen tot nu toe machteloos zijn tegen Kadhafi's tanks, is een teken dat ze nauwelijks Milans of andere antitankraketten hebben buitgemaakt. 'We hebben geprobeerd wapens naar Misrata te sturen', aldus Younis, 'maar dat waren alleen lichte wapens.'

Het probleem in Misrata werd woensdag voor het verzet opgelost door vliegtuigen van de coalitie. Tanks en artillerie van het leger die de stad al dagenlang bestookten, werden bij precisie-bombardementen uitgeschakeld. Dit betekent een nieuwe fase in de interventie van het Westen. 'Na de bombardementen werd geen enkele tankgranaat meer afgevuurd', aldus een inwoner van het stadje tegen persbureau Reuters.

Lees het hele verhaal vandaag in de Volkskrant.

Meer over