Wie wordt Hillary Clintons kandidaat voor het vicepresidentschap?

Hoewel ze nog in een bittere strijd is verwikkeld met Bernie Sanders, kijkt Hillary Clinton al naar een potentiële running mate. Senators en gouverneurs worden gewikt en gewogen, hun verleden wordt onderzocht. Zelfs een vrouwelijke ticket, met senator Elizabeth Warren, is een optie. Al is de kans hierop niet erg groot. Wie wordt Hillary Clintons kandidaat voor het vicepresidentschap?

Hillary Clinton poseert op campagne op Transylvania University in Lexington (Kentucky) voor een selfie met haar aanhangers. Beeld null
Hillary Clinton poseert op campagne op Transylvania University in Lexington (Kentucky) voor een selfie met haar aanhangers.

Tal van namen passeren al weken de revue, al dan niet bewust gelekt door het Clinton-kamp om de reacties onder de kiezers te peilen. Maar dinsdag kreeg de Democratische zoektocht naar een vicepresidentskandidaat een nieuwe, onverwachte wending. En het lijkt allemaal zo vreselijk logisch.

Niet senator Sherrod Brown uit Ohio of minister Julián Castro, twee veelgenoemde politici, zijn volgens een Rasmussen-opiniepeiling de favorieten onder de Democraten om Clintons running mate te worden. Maar liefst 36 procent van het Democratische electoraat vindt dat Clinton haar progressieve rivaal Bernie Sanders moet kiezen om het op te nemen tegen Donald Trump. Senator Warren, een ideologische bondgenoot van Sanders, komt op de tweede plaats, gevolgd door de latino Castro.

De peiling verhoogt de druk op Clinton om serieuzer te kijken naar de Sanders-optie. Want hoewel al weken de namen van tal van potentiële kandidaten worden genoemd, zat die van Sanders er niet bij. Het botert namelijk niet tussen het tweetal, dat mag duidelijk zijn na de maandenlange strijd. Bovendien komt Sanders niet uit een belangrijke 'swing state' zoals Florida of Ohio, staten die in november de doorslag zullen geven. Sanders is afkomstig uit het kleine Vermont, een Democratisch bastion dat in november sowieso op de Democratische kandidaat zal stemmen.

Overal waar de zeventiger Sanders campagne voert, zoals hier in het Californische Carson, wordt hij enthousiast begroet door veelal jonge aanhangers. Beeld null
Overal waar de zeventiger Sanders campagne voert, zoals hier in het Californische Carson, wordt hij enthousiast begroet door veelal jonge aanhangers.

Aantrekingskracht

Maar gezien de grote aantrekkingskracht van Sanders op vooral jonge kiezers, een groep die Clinton maar niet voor zich kan winnen, en zijn positieve imago van een politicus die te vertrouwen is, lijkt hij de ideale running mate. Sanders, zo blijkt uit peiling na peiling, verslaat in een tweestrijd met Trump de miljardair ook met een groter verschil dan Cllinton. Sanders komt op 50 procent, Trump op 39 procent.

De moeite die Clinton deze dagen heeft om de Democratische race te beslechten, zoals dinsdag opnieuw werd aangetoond in Oregon en Kentucky, bewijst dat ze een probleem heeft onder haar eigen achterban. Zullen de Sanders-aanhangers, zo moet Clinton vrezen, straks wel de rijen sluiten en op haar stemmen als ze de Democratische nominatie in de wacht heeft gesleept? Een keuze voor haar rivaal, wel vaker vertoond in voorgaande races, zou Clinton snel van dit probleem kunnen verlossen.

Vooralsnog lijkt het er op dat Clinton kiest voor een omweg: door een Democraat te kiezen die op economisch terrein nét zo populistisch is als Sanders. Het verklaart waarom Ohio-senator Brown (64) nu een van de meestgenoemde namen is. Net als Sanders, was hij tegen de Irak-oorlog. Brown, een lieveling van de vakbonden, heeft grote steun onder Democratische arbeiders in de staat. Ook is hij, net als Sanders en Trump, kritisch over de grote internationale handelsverdragen vanwege verlies van Amerikaanse werkgelegenheid.

Bochten

Een keuze voor Brown, die een lange staat van dienst heeft in de politiek in de staat, wint aan kracht nu Trump deze week Clinton heeft ingehaald in Ohio. Maar Brown wringt zich deze dagen in alle bochten om te benadrukken dat hij écht geen interesse heeft in de post. 'Ik ben gelukking met mijn baan', zei hij zondag tegen CNN. Wie het interview bekeek, zag één nadeel: deze ietwat bedachtzame senator is niet echt charismatisch.

Hij oogt ook niet als de 'vechter' naar wie Clinton, volgens de krant USA Today, nu op zoek zou zijn om de Sanders-aanhangers enthousiast te maken voor haar kandidatuur én om Trump te bevechten. Wie dat wel is, is een collega van Brown in de Senaat: Elizabeth Warren. Zij werd vorig jaar veel genoemd als een potentiële presidentskandidaat die Clinton van de nominatie zou kunnen afhouden. Vicepresident Joe Biden erkende deze maand dat Warren (66) zijn favoriete running mate was als hij zich ook in de strijd had geworpen.

Warren, niet bepaald een fan van Clinton, trekt deze weken de aandacht vanwege haar veelvuldige aanvallen op Trump. 'Wanneer een vrouw tegen je ingaat, noem je haar een mislukkeling', tweette ze vorige week bits. 'Last van je hormonen. Lelijk.' Trump reageerde meteen, ook per tweet. 'Dwaze Elizabeth Warren had het lef niet om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap', tweette de miljardair. Warren is echter een vrouw. En twee vrouwen voor de twee belangrijkste posten van de VS, kan wel eens een brug te ver zijn voor veel mannelijke kiezers.

Senator Elizabeth Warren voldoet aan het profiel van 'pitbull' die Clinton zoekt als vicepresident om Trump aan te vallen. Beeld null
Senator Elizabeth Warren voldoet aan het profiel van 'pitbull' die Clinton zoekt als vicepresident om Trump aan te vallen.

Latino

Een nadeel is verder dat de in Massachusetts wonende Warren niet afkomstig is uit een swing state. Een derde nadeel is dat een keuze voor haar de kans vergroot dat de Republikeinen de meerderheid kunnen behouden in de Senaat. Dit geldt ook voor een keuze voor senator Brown en zijn collega Corey Booker uit New Jersey, die ook wordt genoemd als running mate. De kans is namelijk groot dat de Republikeinse gouverneur van hun staat een Republikein zal benoemen als hun plaatsvervanger.

Clinton heeft dat probleem niet als ze geschiedenis schrijft door als eerste een latino te kiezen voor de vicepresidentskandidatuur. Behalve Castro, minister voor Volkshuisvesting, wordt ook minister van Arbeid Tom Perez genoemd. Maar de vraag is of zij de agressiviteit hebben om Trump te bevechten. Ook ogen ze niet als de mannen die de bevlogen Bernie Sanders snel kunnen doen vergeten.

Running mate Trump

Ook Donald Trump denkt al volop na over potentiële vicepresidentskandidaten. Maar wie is bereid zo'n heikel avontuur aan te gaan? Een verbond met gouverneur John Kasich kan de miljardair helpen in november om de cruciale swing state Ohio in de wacht te slepen. Lees hier over de mogelijke running mates van Trump.

Meer over