Wie wint het kalf?

Wat valt op, aan de vooravond van de tiendaagse feestweek voor de Nederlandse filmwereld? Nederlandse cineasten doen het goed, buiten Nederland. Paul Verhoeven fleurde Cannes op met Elle, Martin Koolhoven sloeg een dubbelslag in Venetië en Toronto met Brimstone, Nina Gantz won een BAFTA met haar animatiekortfilm Edmond, en Michael Dudok de Wit oogstte wereldwijd lof voor zijn animatiespeelfilm The Red Turtle.

Het Grote Gouden Kalf wordt op de Neude geplaatst voorafgaand aan het Nederlands Film Festival Beeld anp
Het Grote Gouden Kalf wordt op de Neude geplaatst voorafgaand aan het Nederlands Film FestivalBeeld anp

Ondertussen zijn de vijf best bezochte titels in eigen land Bon Bini Holland, Dummie de Mummie, Ja, ik wil, Mannenharten 2 en Rokjesdag. Geen van die films kreeg een kalverennominatie toegekend door de vakbroeders van de DAFF (Dutch Academy For Film).

Het aanstaande kalverengala, 30 september in het Beatrixtheater te Utrecht, wordt gedomineerd door één genre: de Hollandse literatuurverfilming. Vier van de vijf genomineerde 'beste films' zijn gebaseerd op een Nederlandse roman: Beyond Sleep (Nooit meer slapen), De helleveeg, Knielen op een bed violen, Publieke werken. Enkel Joost van Ginkels migratie-mozaïekdrama The Paradise Suite is een origineel werk.

Ook de openingsfilm van deze festivaleditie is gebaseerd op een boek: De held van Jessica Durlacher. En Oscarinzending Tonio, vanaf donderdag stilletjes al in minuscule voorpremière in een zaaltje te Arnhem (om te voldoen aan het reglement van de Amerikaanse Academy), betreft een requiemromanverfilming.

V voorspelt de voornaamste winnaars

Tien dagen Nederlandse film

Het Nederlands Film Filmfestival wordt gehouden van 21 t/m 30 september op vele locaties in Utrecht. Morgenavond wordt afgetrapt met openingsfilm De Held (zie ook hieronder). Vrijdag 30 september is het slotgala met de uitreiking van de Gouden Kalveren. In de tussentijd wordt Utrecht overspoeld door niet alleen filmvertoningen, maar ook workshops, masterclasses, discussiebijeenkomsten en openbare interviews. De traditionele Volkskrantdag is zondag 25 september. Daarvoor zijn nog kaarten. Kijk voor alle informatie, ook over de kaart verkoop, op filmfestival.nl.

Beste film

1) Beyond Sleep
2) De helleveeg
3) Knielen op een bed violen
4) The Paradise Suite
5) Publieke werken

Wie wint? Publieke werken. Een optelsom: rijk aan ambitie, uitbundig acteerwerk en imponerende effecten. Veelzeggend: de regisseur van Publieke werken, Joram Lürsen, kreeg géén nominatie voor beste regie.

Beste regie

1) Boudewijn Koole - Beyond Sleep
2) David Verbeek - Full Contact
3) Max Porcelijn - De grote Zwaen
4) Ben Sombogaart - Knielen op een bed violen
5) Tjebbo Penning - Schone handen

Wie wint? Boudewijn Koole zette Hermans' onverfilmbaar geachte toendra-ronddoolklassieker naar zijn hand in een niet-traditionele boekverfilming. Dat wordt beloond.

Bezoekcijfers van de films die zijn genomineerd voor beste film/beste regie

Publieke Werken 226.893
Knielen op een bed Violen 219.905
Schone handen 134.500
De helleveeg 53.505
Beyond Sleep 47.819
The Paradise Suite 9.992
Full Contact 3.417
De grote Zwaen 3.285

Beste scenario

1) David Verbeek - Full Contact
2) Max Porcelijn - De grote Zwaen
3) Paloma Aguilera Valdebenito - Out of Love
4) Joost van Ginkel - The Paradise Suite
5) Frank Ketelaar - Publieke werken

Wie wint? Joost van Ginkel rijgt diverse werelden behendig aaneen voor zijn The Paradise Suite. Maar vlak Max Porcelijn niet uit: de beste filmdialoog zit verscholen in diens dralende literaire misdaadkomedie De grote Zwaen.

Beste acteur

1) Reinout Scholten van Aschat - Beyond Sleep
2) Fedja van Huêt - J. Kessels
3) Issaka Sawadogo - The Paradise Suite
4) Gijs Scholten van Aschat- Publieke werken
5) Jacob Derwig - Publieke werken

Wie wint? Derwig, als apotheker Anijs in Publieke werken: we ontwaren de mens achter de snoeshaan. Outsiders voor het kalf? De Van Aschats.

Joost van Ginkel op de rode loper van de première The Paradise Suite tijdens het Nederlands Film Festival Beeld anp
Joost van Ginkel op de rode loper van de première The Paradise Suite tijdens het Nederlands Film FestivalBeeld anp

Beste actrice

1) Anniek Pheifer - De grote Zwaen
2) Hannah Hoekstra - De helleveeg
3) Rifka Lodeizen - Publieke werken
4) Thekla Reuten - Schone handen
5) Maartje Remmers - Stop Acting Now

Wie wint? Hoekstra. Haar venijnig-gevoelige hoofdrol houdt het in tijdsprongen grossierende De helleveeg nog nét bijeen.

Beste documentaire

1) A Family Affair - Tom Fassaert
2) Garage 2.0 - Catherine van Campen
3) Little Angels - Marco Niemeijer
4) Onder de oppervlakte - Digna Sinke
5) A Strange Love Affair With Ego - Ester Gould

Wie wint? A Strange Love Affair with Ego, een belangrijke, in vorm en inhoud gewaagde documentaire over narcisme. En het moet gezegd: de best bezette categorie van deze kalvereneditie.

Hannah Hoekstra op de rode loper bij de première van de De Helleveeg, een verfilming van het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden Beeld anp
Hannah Hoekstra op de rode loper bij de première van de De Helleveeg, een verfilming van het gelijknamige boek van A.F.Th. van der HeijdenBeeld anp

Beste camera

1) Melle van Essen - Beyond Sleep
2) Frank van den Eeden - Full Contact
3) Theo Bierkens - De helleveeg
4) Danny Elsen - J. Kessels
5) Mark van Aller - Publieke werken

Wie wint? Frank van den Eeden, die de blik van de kijker opvallend krachtig stuurt in Verbeeks drone-film Full Contact. Won nooit eerder, ook dat weegt mee in deze categorie.

Meer over