Wie wil er nou nog wonen in Tornado Alley?

In een ziekenhuis in Norman, ten zuiden van Oklahoma City, worden tientallen slachtoffers behandeld. Veel gebroken botten en snijwonden, aldus woordvoerster Kelly Wells: 'Typische tornadoverwondingen. Dat zijn we wel gewend.'

Penny Philips gooit een tas met kleding naar de rand van de weg. De rest van haar bezittingen is verwoest door de orkaan van afgelopen maandag. Beeld ap
Penny Philips gooit een tas met kleding naar de rand van de weg. De rest van haar bezittingen is verwoest door de orkaan van afgelopen maandag.Beeld ap

Net als Kansas, Texas, Nebraska, Alabama, Mississippi, Missouri en Florida heeft Oklahoma bijna elk voorjaar te maken met twisters: de tornado's die voornamelijk in Noord-Amerika voorkomen. Dat roept onder veel Amerikanen vragen op. Waarom wonen in een regio die telkens door natuurgeweld wordt geteisterd? En waarom geen stevigere huizen bouwen?

De eerste vraag roept onder Oklahomans wedervragen op. Waarom ga je onder zeeniveau in New Orleans wonen? Californië kent aardbevingen, modderstromen en bosbranden. Voelt dat veilig? In het zuidwesten heerst momenteel een verlammende droogte. De zuid- en oostkusten kampen jaarlijks met orkanen en overstromingen en in de noordelijke staten zorgen kou en sneeuwstormen elke winter voor tientallen doden.

Relatief zeldzaam
De 314 miljoen inwoners van de uitgestrekte VS kennen geen streken zonder natuurrampen. En tornado's zijn relatief zeldzaam. Zelfs voor hen in de meest riskante streek - het zuiden van Oklahoma, nabij Texas - is de kans dat een tornado de grond raakt binnen een straal van 37 kilometer miniem. Het gebeurt gemiddeld vier maal per eeuw. En veruit de meeste twisters zijn niet dodelijk.

In 1999 en 2003 werd de drukbevolkte voorstad Moore ook al geraakt door tornado's. Dat is echter niet meer dan een treurige, statistische uitzondering. Uit meteorologisch onderzoek blijkt dat tornado's niet vaker voorkomen dan vroeger. Ze worden door de bevolkingsgroei in rurale streken wel vaker gerapporteerd. De twisters die aan land komen, leiden door betere voorspellings- en waarschuwingsystem ook tot minder slachtoffers dan vroeger. Daar hadden ze alleen niets aan in Joplin (in de staat Missouri) en Tuscaloosa (in Alabama); plaatsen die in 2011 praktisch van de kaart werd geveegd door tornado's.

'Broodmand van Amerika'
'We wonen hier omdat het ons thuis is', meldde een inwoner van de 'Tornado-steeg' in 2009, toen dezelfde vraag rondging na een rampzalige storm. 'De kans dat je met een twister te maken krijgt is hier zelfs veel kleiner dan dat je in een auto verongelukt op weg naar je werk.' Bovendien wordt het kwetsbare midden van de VS 'de broodmand van Amerika' genoemd; het is vruchtbaar land dat miljoenen Amerikanen voedt.

En de kwaliteit van gebouwen in de Tornado Alley? Hout en plastic worden meer gebruikt dan bakstenen en cement. Ook na rampen worden de woningen er niet steviger op; hetzelfde verschijnsel is te zien in New York en New Jersey, waar de superstorm Sandy het afgelopen najaar veel schade aanrichtte. Na de tornado van 1999 deed Timothy Marshall van Texas Tech University onderzoek in Moore. 'In het algemeen is de bouwkwaliteit niet verbeterd', concludeerde hij. Want het is duur om goed te bouwen. Sommige inwoners hebben wel ondergrondse 'safe rooms' laten aanleggen, meldde Marshall. Een goed idee, want in de route van een tornado 'slaagt geen enkel gebouw er in om overeind te blijven'.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over