Wie toch de weg op moest, onderging de chaos gelaten

'Hopeloos', 'zeer gevaarlijk', 'maatschappij-ontwrichtend' - de instanties kwamen superlatieven tekort om de weersomstandigheden te omschrijven. Wie toch op weg moest, onderging de toestand meestal gelaten.

Peter de Graaf
Station Utrecht Centraal, gisteren kort na zessen: treinen in allerlei richtingen zijn uitgevallen vanwege het slechte weer. Beeld Raymond Rutting
Station Utrecht Centraal, gisteren kort na zessen: treinen in allerlei richtingen zijn uitgevallen vanwege het slechte weer.Beeld Raymond Rutting

De intercity's naar Amsterdam, Heerlen en Venlo rijden niet en die naar Schagen gaat niet verder dan Utrecht, meldt het NS-informatiebord maandag aan het begin van de middag op station 's-Hertogenbosch. Maar op perron 4b vertrekt de sprinter naar Deurne via Eindhoven keurig op tijd.

Mbo-scholier Linda (20) kijkt naar het witte landschap buiten en belt haar vader. 'Ze hebben de hele school dichtgegooid, vanaf kwart over twaalf', zegt ze. 'Maar ik ben wat langer gebleven om een toets te maken - ging goed, ik heb het gehaald. Kom je me halen vanaf het station?'

Het is code rood in Noord-Brabant en veel scholen hebben hun leerlingen eerder weg gestuurd in de hoop dat ze veilig en nog enigszins op tijd thuis zouden kunnen komen. Zo ook het Koning Willem I-college in Den Bosch. De leerlingen van de mbo-opleiding voor doktersassistent kwamen daardoor wel in dubio, want ze hadden van twaalf tot twee een praktijktoets. Zeven besluiten de toets toch maar te maken, onder wie Linda.

'Maatschappij-ontwrichtend weer'

'Gelukkig rijdt de trein nog', verzucht ze even na half drie in de NS-sprinter. Ze heeft goed gegokt: zowel de toets als de trein gehaald. 'Ik dacht nog: als ik maar in Eindhoven kom, dan ben ik in ieder geval in de buurt', zegt de scholier, die net buiten Deurne woont.

Hoe zuidelijker, des te witter het landschap. 'Het heeft hier echt heel heftig gesneeuwd, veel meer dan zondag', zegt de baliemedewerker van het busstation in Eindhoven. De sneeuwval, die vanaf het zuiden richting Randstad trekt, is zo hevig dat het KNMI vlak voor een uur 's middags 'code rood wegens grootschalige gladheid' afkondigt voor grote delen van het land. Weerman Marco Verhoef spreekt van 'maatschappij-ontwrichtend weer'.

Op het Eindhovense busstation rijden urenlang geen bussen. Reizigers drommen samen voor en in de vertrekhal. Pas als de sneeuwval is gestopt, wordt de dienstregeling voorzichtig hervat. 'Alleen sommige streekbussen naar de dorpen rijden nog niet - op die kleine dorpsweggetjes wordt het laatst gestrooid', zegt de baliemedewerker.

Pooltocht

De passagiers wachten de ontwikkelingen overwegend rustig af, al vinden sommigen dat de informatievoorziening wel wat beter had gekund. Zo roept een medewerker van het busbedrijf op het ene moment nog met een megafoon rond dat er zeker tot drie uur geen bussen rijden wegens sneeuwval en gladheid, en enkele minuten later wordt het busvervoer prompt hervat.

'Ik ben eerder weggegaan van mijn werk', zegt een man die op zijn bus naar Eindhoven-Zuid wacht. 'Ik zag op Buienradar dat het onzeker is of er vanmiddag sneeuw of regen valt. Nou, bij sneeuw weet ik het wel: dan vallen de bussen weer allemaal uit en rest mij een moeizame wandeling van 2,5 kilometer. Ik heb geen zin in zo'n pooltocht.'

Ook het vliegverkeer op Eindhoven Airport ligt enkele uren helemaal stil 'vanwege de weersomstandigheden', maar komt na het ophouden van de sneeuwval weer op gang. Op de wegen rond Eindhoven en ook in de rest van Brabant blijft het echter de hele dag één grote ellende. Bij knooppunt De Hogt wordt zelfs een stuk van de A2 richting Maastricht en Venlo helemaal afgesloten wegens een te gladde weg.

Hopeloze verkeerssituatie

Rijkswaterstaat stuurt een waarschuwing rond: 'Ga vanmiddag en vanavond niet de weg op vanwege zeer gevaarlijke rij-omstandigheden door het winterse weer. Ga alleen op pad tenzij écht noodzakelijk!' Maar veel automobilisten wagen het er toch op, of moeten het erop wagen.

De ANWB noemt de verkeerssituatie rond Eindhoven 'hopeloos'. De wegen zijn op veel plaatsen spekglad. Enkele filemeldingen aan het begin van de avond: op de A2 van Best-West naar Kerkdriel 26 kilometer, de A58 van Eindhoven naar Tilburg en Breda staat ook bijna de hele dag vast - op de snelweg liggen enorme ijsplakken.

Vrachtwagenchauffeurs staan zelfs zo lang in de file dat ze wegens de rijtijdenwet moeten rusten en hun truck langs de snelweg parkeren. 'Mag natuurlijk nooit op de vluchtstrook', waarschuwt de Verkeersinformatiedienst (VID) op twitter.

Na zeven uur 's avonds meldt een medewerker van de VID op de Brabantse radio: 'Het is nog steeds schuifelen op heel veel wegen in de regio.' Grootste knelpunt is nog immer de A58 tussen Eindhoven en Tilburg, in beide richtingen. De vertraging kan oplopen tot meer dan twee uur.

Meer over