Review

Wie op zoek is naar de culinaire hemel moet niet bij Baut Paradijs zijn

Recensent Mac van Dinther eet in Baut Paradijs, alweer het vijfde pop-uprestaurant van chef Michiel van der Eerde.

Baut Paradijs in Amsterdam Beeld Els Zweerink
Baut Paradijs in AmsterdamBeeld Els Zweerink

Waar zijn we?

In het paradijs. Want zo heet de Vijfde van Baut, het rondtrekkend restaurantcircus van de Amsterdamse chef Michiel van der Eerde. Na een krantenredactie, een garage, een kantoorpand en een voormalige V&D is Baut nu neergestreken in een oud gasdistributiestation in Amsterdam-Oost. Daar is uit de as van de voormalige Oostergasfabriek Oostpoort verrezen, een nieuwe wijk die is opgebouwd uit idealen. Afslag Utopia en via de Waldenlaan en Atlantis naar het Paradijsplein. Hier zit Baut in een mooi oud gebouw van sierlijk gestapelde bakstenen. Ze mogen tot eind dit jaar blijven.

Hoe zitten we erbij?

Het decor is geheel volgens de voorlaatste mode: groot, ruig, industrieel. Vloer van oude planken, muren met afbladderend pleisterwerk, bij elkaar geraapt meubilair dat een lik zwarte verf heeft gekregen. Tegen de zijmuren hangen balkons waarop ook gegeten kan worden, in de open keuken koken mannen met baarden. Niet helemaal het paradijs uit de Bijbel, maar in deze tijd van fake news kijken we nergens van op.

Wat eten we?

De formule van Baut is door de jaren heen nauwelijks veranderd. De menukaart van karton komt bekend voor. Wat erop staat ook: moderne uitvoeringen van diverse klassiekers uit de wereldkeuken. Voortbordurend op het thema paradijs is de kaart ingedeeld in een Eva-helft met lichtere gerechten en een Adam-deel met zwaardere. Een vrij willekeurige verdeling, wat al blijkt uit het feit dat de Eva aan onze tafel een voorkeur heeft voor Adam-eten, terwijl Adam juist neigt naar Eva-happen.

Menu

Poke bowl met koude groenten softshellkrab met pepermayonaise en gel van mango/scholfilet met citroen-beurre blanc, aardappelmousseline en prei tournedos Rossini/taco van lamsnek met chipotle-mayonaise en ananas-salsa panna cotta met lemon-curd, verse frambozen en biscotti.

Ach, je moet toch wat. Smaakt het?

De formule van Baut werkt. Dat zagen we eerder en dat constateren we vanavond ook in het Paradijs dat op een doordeweekse zomeravond prettig vol zit. De combinatie van een bijzondere omgeving, vlotte bediening en een losse sfeer heeft op gasten de aantrekkingskracht van een bloot been op uitgehongerde muggen.

Daarbij gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat wat Baut op het bord brengt niet altijd het niveau van een eetcafé overstijgt. Het ontstijgen gebeurt vanavond maar twee keer. De ene keer bij een tussengerecht van een mooi stukje gebakken schol met frisse citroen beurre blanc en zalvige aardappelmousseline. De tweede keer met een prachtig krokant in tempura gefrituurde softshellkrab (een krab zonder pantser) op een zacht gestoomd broodje met pittige sriracha (Thaise chilisaus) mayonaise en zoete gel van mango.

Wat daaromheen zit, is aardig tot doorsnee. Vooraf een 'poke bowl' van koude groenten - ingelegde biet, edamamebonen, avocado, zeewier - met rauwe sambal als smaakmaker en koude rijst als bodem.

Als hoofdgerechten hebben we een pseudo-tournedos Rossini (met ganzenlever, zonder truffel) en een taco met lamsvlees waaraan scheppen ananassalsa te pas moeten komen om het zout te dempen. Het minifrituurmandje kennen we uit Baut 1. Al is de friet slechter. Het dessert is een prima panna cotta: zachte pudding met verse framboos en friszoete lemoncurd.

De cijfers

Kosten: viergangenmenu €47
Eten 7
Bediening 7,5
Entourage 7+
Prijs-kwaliteit 7+

null Beeld Mac van Dinther
Beeld Mac van Dinther

Goede bediening?

Onze serveerster is blond, getatoeëerd, attent en vlot.

Dat valt al met al niet tegen, toch?

Het is wat het is: een prima buurtrestaurant dat als trekker kan dienen voor een opkomende wijk. Maar wie op zoek is naar de culinaire hemel, moet niet in het Paradijs zijn.

Meer over