Wie lost het mysterie van de zwakke dollar op?

Bitcoin, goud, euro, yuan of yen kunnen de positie van de dollar als enige echte reservevaluta van de wereld niet bedreigen. Bijna 80 procent van alle grensoverschrijdende betalingen gaat in dollars. Tweederde van de deviezenreserves in de wereld is in dollars belegd. De dollar zou een toonbeeld van stabiliteit moeten zijn. Maar het is een even grillige valuta als elke andere.

De rente op een tienjarige dollarlening van de Amerikaanse staat ligt nu boven de 2,7 procent. Dat is vier keer zo hoog als die op een Duitse staatsobligatie. Niettemin zakt de koers van de dollar even snel als de populariteit van de zittende president in de opiniepeilingen.

De zwakte van de dollar zou nog te verklaren zijn als de Duitse groei - of die van de eurozone - superieur zou zijn aan de Amerikaanse. Maar volgens het IMF zal juist de Amerikaanse groei een half procentpunt hoger uitkomen.

Hoewel er misschien een rare kwibus in het Witte Huis zit, begrijpen de mensen die zich deskundig noemen maar weinig van de zwakke dollar. 'Het is een mysterie', zo omschreef een analist van Crédit Agricole het onlangs.

Bank of America Merrill Lynch zei in een rapport zich achter de oren te krabben over de koersdaling van 1,04 dollar voor een euro tien maanden geleden naar 1,25 dollar voor een euro nu.

Het is een paradox, omdat de Fed - de Amerikaanse centrale banken - de officiële rente in de afgelopen twee jaar al vijf keer heeft verhoogd. Hierdoor zou er meer kapitaal naar de Amerikaanse markt moeten stromen, waardoor de dollarkoers zou moeten stijgen. Verwacht wordt dat de Fed komend jaar nog vier keer de rente verhoogt. Vergelijk dat eens met de centrale banken in Europa en Japan die zelfs aarzelen de stimulering op te geven, laat staan plannen hebben om de rente te verhogen.

Alle indicatoren voor de Amerikaanse conjunctuur staan op groen, de groei overtreft de verwachtingen, de Fed doet wat het moet doen en Trump heeft vlak voor Kerst zijn belastinghervorming door het Congres gekregen. De koers van de dollar zou moeten oplopen of ten minste stabiel blijven. Er is geen economische reden voor een daling.

Hoogstens zou er een politieke kunnen zijn: de angst dat Trump een puur protectionistisch beleid zal gaan voeren of na tussentijdse verkiezingen een soort lame duck-president wordt. Inmiddels maakt Trump van de nood een deugd en laat zijn minister van Financiën zeggen dat de koersdaling van de dollar niet slecht uitkomt. De concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven wordt sterker en de inflatie trekt daardoor iets aan zodat de Fed kan doorgaan met een terugkeer naar een normale rente.

De enige verklaring voor de daling van de dollar is dat beleggers alles wat goed gaat in de VS al in de koers hebben verdisconteerd en nu anticiperen op wat goed zal gaan in Europa, China en Japan.

Of over een of twee jaar wacht de VS de economische straf voor het beleid van president Trump.

Reageren?
p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over