Wie is wie in de poloniumzaak?

Op 1 november werd Alexander Litvinenko vergiftigd met het zeldzame radioactieve polonium-210. Wie zijn, voor zover bekend, de belangrijkste spelers in deze spionagezaak?

ALEXANDER LITVINENKO
Het slachtoffer. Voormalig KGB- en FSB-agent (‘in de KGB zijn er geen voormalige agenten’, zei iemand deze week) die in 1998 voor Berezovki ging werken en de FSB beschuldigde van een moordcomplot op de oligarch. Hij kwam in de gevangenis terecht en werd na negen maanden vrijgelaten en verhuisde naar Engeland.

BORIS BEREZOVSKI
Russische oligarch en miljardair en een van de rijkste mannen van Groot-Brittannië. De voormalige wiskundige verdiende zijn geld in de jaren negentig in Jeltsins Rusland in de olie en autohandel en later als eigenaar van het televisiebedrijf ORTV. Nadat Poetin president werd raakte hij uit de gratie, werd beschuldigd van fraude en verhuisde naar Londen.

MARIO SCARAMELLA
Zelfverklaarde Italiaanse academicus die als spionnenkenner opgenomen is in parlementaire commissie die onderzoek doet naar KGB-activiteiten in Italië.

ANDREJ LOEGOJOVj
Eveneens voormalige KGB- en FSB-agent die na 1996 voor Boris Berezovki ging werken en nu een eigen beveiligingsbedrijf en frisdrankenfabrikant heeft.

DMITRI KOVTOEN
Zakenman en vriend van Loegovoj die op 1 november bij het gesprek in de Pine Bar was en nu zelf vergiftigd is met polonium.

ALEXANDER GOLDFARB
Vriend en woordvoerder van Litvinenko . Directeur van Berezovski’s internationale foundation of civil liberties in New York. Hij ontmoette Litvinenko eind jaren negentig in de gevangenis toen hij voor Georges Soros een project deed ter voorkoming van tuberculose in Russische gevangenissen.

Meer over