Wie is toch die man met die zeven vrouwen?

Aan de ‘damesprogramma’s’ bij internationale topconferenties neemt tegenwoordig ook één man deel...

Van onze correspondent Sander van Walsum

HEILIGENDAMM ‘Phantom of the opera’ werd hij genoemd. Omdat hij zijn vrouw – bondskanselier Angela Merkel (52) – uitsluitend vergezelde op de Bayreuther Festspiele.

Chemicus Joachim Sauer (58) was zelfs niet aanwezig bij de beëdiging van Merkel tot eerste vrouwelijke kanselier van de Bondsrepubliek Duitsland. Op verzoeken om een interview gaat hij uitsluitend in als ze gaan over zijn vakgebied: de fysische en theoretische chemie.

Toch wordt aan Sauer een zekere politieke invloed toegedicht. Bondskanselier Merkel liet zich ooit ontvallen dat echtelijke gesprekken over haar werk voor haar lebenswichtig zijn, en dat zij haar redevoeringen in de regel door Sauer laat nalezen op vergrijpen tegen de logica.

Op de vraag wat voor man Joachim Sauer eigenlijk is, antwoordde zij bondig: ‘een prima kerel’. En daar is het tot dusverre bij gebleven. Het meest intieme detail dat het echtpaar heeft prijsgegeven, is dat het huwelijk in 1998 werd gesloten, en dat Sauer twee zoons uit een eerdere verbintenis heeft.

Aanvankelijk werd in de Duitse kranten gemopperd over Sauers taakopvatting. Een enkeling spoorde Sauer – gelauwerd hoogleraar aan de Berlijnse Humboldt Universiteit – zelfs aan om zijn betrekking gedurende het bondskanselierschap van zijn vrouw op te geven. Maar men heeft zich verzoend met zijn zelfgekozen isolement. Te meer omdat Sauer zich vaker laat zien naarmate de media hun nieuwsgierigheid beter bedwingen.

Zo vergezelde hij Merkel tijdens recente bezoeken aan Wenen en Warschau. Vorig jaar maakte hij deel uit van het gezelschap dat de Amerikaanse president Bush in Duitsland verwelkomde, en tijdens de jongste EU-top in Berlijn nam hij deel aan het ‘damesprogramma’ voor de echtgenotes van de regeringsleiders.

Ook bij de G8-top in Heiligendamm heeft hij zich laten recruteren. Met de first ladies uit zeven landen aan zijn zijde, bezocht hij het slot Burg Schlitz bij het plaatsje Hohen Demzin. ‘Wunderbar’, vond hij dat.

Vrijdagochtend, op de laatste dag van de G8-top, vertrok Sauer in alle vroegte naar Berlijn in verband met ‘professionele verplichtingen’. Zijn rol als gastheer van het ‘damesontbijt’ werd overgenomen door de bondskanselier.

Meer over