Wie is Rand Paul, de nieuwe presidentskandidaat?

Rand Paul, senator van Kentucky, heeft vandaag zijn kandidatuur voor het presidentschap in de VS bekendgemaakt. Maar wie is de Amerikaan, die zegt 'een ander soort Republikeinse leider' te worden?

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Gisteren kwam Paul met een campagnevideo. Politieke commentatoren noemen hem daarin 'misschien wel de ideale kandidaat voor 2016'.

'Het is tijd voor een nieuwe weg, nieuwe ideeën, een nieuwe leider', zo luidt het in de video. Paul profileert zichzelf als dé man om 'de Washingtonmachine te verslaan en de Amerikaanse droom te ontketenen'.

Tegelijkertijd staat Paul bekend als aartsconservatief. Hij is bijvoorbeeld tegen abortus. In een interview in 2013 zei hij dat hij abortus alleen zou toestaan in specifieke gevallen waarbij de gezondheid van de vrouw op het spel staat. Ook is de sentator tegen homohuwelijken. Die vindt hij 'beledigend'.

Paul, zoon van Ron Paul die in zich in 2012 nog in de presidentsrace stortte, studeerde geneeskunde aan de Duke University. Daar studeerde hij af als oogarts, later zou hij zijn eigen ziekenhuis oprichten. Sinds 2011 is Paul lid van de conservatieve Tea Party-beweging en senator van Kentucky.

Hij liet zich volgens The New York Times sterk beïnvloeden door zijn vader en diens hang naar de school van libertarisme. Toch lijkt het vooral belangrijk dat Rand Paul gematigde Republikeinen kan overtuigen. De extreem-libertaire aanhang van zijn vader zal hij wellicht nooit voor zich kunnen winnen.

(Tekst loopt door onder video)

Senator Rand Paul in New Hampshire. Beeld ap
Senator Rand Paul in New Hampshire.Beeld ap

Drone's

De senator wist zich na een sneer naar president Obama's dronebeleid in 2013 naar de voorgrond van de Republikeinse partij te katapulteren. Toen Eric Holder, de Amerikaanse minister van Justitie, weigerde te antwoorden op de vraag of hij het aanvaardbaar vond dat drones op Amerikaanse bodem werden gebruikt tegen Amerikaanse burgers, stak Paul een tirade af die uiteindelijk 13 uur zou duren. Daarin zei hij onder andere dat 'geen Amerikaan op Amerikaanse bodem vermoord zou mogen worden door een drone zonder eerst schuldig bevonden te worden door een gerechtshof'.

Enkele maanden later kwam de senator hier echter op terug. In een tv-interview relativeerde hij zijn woorden: 'Ik heb nooit tegen enige soort van technologie gepleit wanneer die gebruikt wordt bij een dreigend gevaar, een actieve misdaad die aan het plaatsvinden is. Als iemand uit een drankwinkel komt met een wapen en vijftig dollar cash kan het mij niet schelen of een drone hem neerschiet, of een politieagent', aldus Paul.

Rand belooft die Grand Old Party grondig te veranderen. Die moet volgens Rand opnieuw groter, breder en meer inclusief worden om het Witte Huis opnieuw te veroveren.

Rand Paul in Hampstead, New Hampshire. Beeld afp
Rand Paul in Hampstead, New Hampshire.Beeld afp

Jonger stempubliek

Met zijn campagne ambieert Rand een jonger en gevarieerder stempubliek aan te trekken. En dat maakt van hem alvast een sterke kandidaat binnen het Republikeinse veld, zo meent Time Magazine.

Vandaag heeft de Republikein zijn kandidatuur bekendgemaakt op zijn website 'Ik ben kandidaat voor het presidentschap om ons land terug te laten keren naar de beginselen van vrijheid en een beperkte overheid', valt te lezen.

Hij wordt zo de tweede Republikein in de race naar het Witte Huis, na de conservatieve Ted Cruz. Ook de Republikein Marc Rubio zou de presidentsambt ambiëren. In het kamp van de Democraten zal de komende weken waarschijnlijk de langverwachte kandidatuur van Hillary Clinton bekendgemaakt worden.

Meer over