Wie gaf Elvis K. de opdracht om Wiels neer te knallen?

Wie er schoot, die meidag, lijkt wel duidelijk. Maar wie zat er achter de moord op de populaire Curaçaose politicus Helmin Wiels? Er gaan drie scenario's rond op het eiland.

JEAN MENTENS

Op 5 mei, een paar minuten voor vijf in de middag, haalde Elvis K. (35), die door iedereen 'Monster' wordt genoemd, op het strand van Marie Pampoen op Curaçao de trekker over. Zijn slachtoffer was Helmin Wiels, de populairste politicus van het eiland. Dat K. de dader was, blijkt uit gegevens van zijn mobiele telefoon en verschillende getuigenverklaringen, zei officier van justitie Gert Rip woensdag tijdens de regiezitting van het proces tegen vier verdachten van de moord op Helmin Wiels.

Maar justitie mag dan de uiteindelijke daders in het vizier hebben, over de identiteit van de opdrachtgever tasten de opsporingsdiensten nog altijd in het duister. 'De zoektocht naar de opdrachtgever loopt nog, wordt met alle middelen voortgezet en stopt pas als die voor de rechter staat', zei Rip.

Voor het uitvoeren van de moord is een half miljoen gulden (ruim 200 duizend euro) beschikbaar gesteld. Burney 'Nini' F. (43), in zijn buurt bekend als 'Godfather', heeft daarmee de moord voorbereid. Hij schakelde de schutter in, huurde een auto en betaalde een chauffeur. Die laatste, 'Bolle' genoemd, werd enkele dagen later vermoord.

Naast F. en K. stonden woensdag ook Carlos P. en Dangelo D. voor de rechter. Ze zouden het moordwapen en diverse hand- en spandiensten hebben geleverd. Een derde vermoedelijke handlanger, 'Pretu', pleegde vier maanden geleden in de politiecel van Barber zelfmoord. Over de verdeling van het geld voor de moord is onder de verdachten nog ruzie ontstaan.

De vier verdachten komen allen uit Koraal Specht, een achterstandswijk van Willemstad. Ze zijn lid van een los verband van criminelen die zich vooral bezighouden met de drugshandel en die zichzelf 'No Limit Soldiers' noemen. Veel buren, vrienden en familieleden van de vier hebben honderduit gekletst tegen de politie. Hun namen zijn op de zitting genoemd als getuigen in de zaak.

Het onderzoek naar de rol van K. is rond. Hem worden straks drie moorden ten laste gelegd, twee moorden die hij blijkens het onderzoek al eerder zou hebben gepleegd, en de moord op Wiels. De precieze rol van de medeplichtigen moet nog verder worden onderzocht.

Over wie achter de politieke moord zit, circuleren veel complottheorieën. Met drie scenario's moet rekening worden gehouden. Het plan voor de moord kan ontstaan zijn in het milieu van loterijbazen en gokwereld, die de partij van Wiels zouden hebben gefinancierd en vonden dat de politicus hun belangen te weinig diende.

Een andere theorie die hardnekkig de ronde doet op het eiland is dat de moord is beraamd door politieke tegenstanders, die hun leidende positie in het lokale bestuur verloren zagen gaan door de winst van Wiels bij de laatste parlementsverkiezingen.

En volgens aanhangers van Wiels is het de elite van Curaçao geweest die de populaire politicus uit de weg wilde hebben vóór hij als leider van de grootste coalitiepartij de bezem door het corrupte establishment zou kunnen halen. Hij was inderdaad van plan om de schuldigen voor het jarenlang verkwanselen van gemeenschapsgeld te gaan benoemen en vervolgen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland voor 21, 22 en 23 mei.

undefined

Meer over