Wie de tsunami heeft overleefd, kampt nu met kou en watertekort

AMSTERDAM - De ogen zijn dan vooral gericht op de dreigende problemen in de Japanse kerncentrales, maar honderdduizenden Japanners moeten sinds de tsunami knokken voor de meest basale levensbenodigdheden.

Een vrouw doorzoekt de restanten van het getroffen stadje Minamisariku. Beeld reuters
Een vrouw doorzoekt de restanten van het getroffen stadje Minamisariku.Beeld reuters

Vandaag heeft het gesneeuwd het in het rampgebied. Het is zeer koud in het gebied waar overlevenden van aardbeving en tsunami in noodopvang zijn ondergebracht.

Omdat de meeste mensen halsoverkop hun huis zijn ontvlucht, en hun bezittingen hebben verloren, zijn de overlevenden niet gekleed op de kou. De combinatie van kou en vermoeidheid leidt tot gezondheidsproblemen, vooral bij oudere mensen, bericht het Japanse tv-station NHK. Bovendien is er amper drinkwater en voedsel beschikbaar.

Geen elektriciteit
Zeker 850.000 huishoudens in het noordoosten van Japan zitten zonder elektriciteit. Nog dagelijks worden er stevige naschokken geregistreerd.

Volgens persbureau Reuters staat Japan voor de grootste herstelwerkzaamheden aan zijn infrastructuur (wegen, spoorwegen, havens, energienetwerk) sinds de Tweede Wereldoorlog.

Tienduizenden mensen zijn nog altijd zoek. Het Rode Kruis probeert te reddingswerkzaamheden voort te zetten, ondanks de sneeuw, het vuile zeewater en de stank van de stoffelijke overschotten.

Reddingswerkers bij Sendai. Beeld reuters
Reddingswerkers bij Sendai.Beeld reuters
Meer over