'Wie beeldschoon is, heeft geen goede smaak nodig'

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Justin Trudeau en Katja Schuurman krijgen ongevraagd stijladvies. Beeld Stephen Morrison / Edwin Janssen
Justin Trudeau en Katja Schuurman krijgen ongevraagd stijladvies.Beeld Stephen Morrison / Edwin Janssen

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Een moment dacht ik, starend naar een foto van Justin Trudeau in mijn ochtendkrantje, dat ik naar John-John zat te kijken, de zoon van John F. Kennedy, die net als zijn vader gezegend was met good looks (en evenzo onfortuinlijk jong om het leven kwam). Het was echter niet de zoon van Kennedy, maar de zoon van Pierre Trudeau, de Canadese staatsman die in zijn tijd zelf ook nogal een player was. Ik meende altijd dat Canada het nuchterste land in de Nieuwe Wereld was, maar blijkbaar leeft ook daar die zucht naar een politieke dynastie.

Trudeau (de jongere) won met twee vingers in de (boksers)neus van een conservatief met een grijze zijscheiding, een buikje en een toekomstperspectief vol doem en gloem. Trudeaus boodschap van hoop ging er bij de Canadezen in als wijn in een ouderling (Halbe Zijlstra moet daar misschien even notie van nemen).

Van Trudeaus garderobe valt eigenlijk weinig te vinden. Zijn jasjes zijn blauw of grijs, zijn stropdassen meestal rood en zijn broeken vallen ruim zoals dat in Noord-Amerika usance is; niks bijzonders allemaal, vooral saai. Nee, waar de strijd mee werd gewonnen, dat is die zwarte, golvende hoofdtooi. Daar ging de grijze zijscheiding het altijd tegen afleggen. De combinatie van knap haar en een constructieve boodschap - Halbe, lees je nog steeds mee - wint verkiezingen. Hou die Jesse Klaver in de gaten.

Justin Trudeau, de nieuwe premier van Canada Beeld afp
Justin Trudeau, de nieuwe premier van CanadaBeeld afp

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl

Katja Schuurman zei ooit: 'Ik vrees dat ik niet veel oog voor mode heb. Als ik niet regelmatig gestyled zou worden, liep ik jaargetijden achter. Ik heb mensen nodig die me vertellen wat ik niet aan moet trekken.'

Enerzijds: hoe rechtvaardig, dat de adembenemende Katja geen smaak heeft. Sommige vrouwen lijken namelijk alles te hebben - een mooie dochter, een goede verstandhouding met hun ex, een florerende carrière, een warm hart, verkering met een knappe, jonge chef-kok. Anderzijds: als je beeldschoon bent, heb je ook geen goede smaak nodig. Dan zie je er in een onduidelijk lapje van Big Bazar nog aantrekkelijk uit.

Met of zonder stylist, met of zonder smaak - Katja is altijd consistent geweest in haar stijl. Strak & decolleté, zigeunerprintjes & etnische dessins, nepbontjes & bloemjurken, hakken & laarzen, stoer & zoet. Prima, maar het gaat wel erg van noord naar zuid. En soms ziet het er wat gewoontjes en goedkoopjes uit. Toevallig zagen wij een subliem gestylede Katja in een succesvol vrouwenblad - samen met schrijver Philip Huff. Wauw op elke pagina. Gebreide vesten, prachtpakken, soepele stoffen, natureltinten. Katja verdient niets minder dan De Klassiekers. Van St. James tot Saint Laurent. Van Filson tot Fürstenberg. Van Nike tot North Face. Laat die etnische truitjes en jurkjes voortaan lekker in het land van herkomst. Of stuur ze terug.

null Beeld Edwin Janssen
Beeld Edwin Janssen
Meer over