Widodo wordt nieuwe president Indonesië

Joko Widodo, de gouverneur van Jakarta, is dinsdag officieel uitgeroepen tot winnaar van de Indonesische presidentsverkiezingen.

JAKARTA - Widodo, die door de Indonesiërs 'Jokowi' wordt genoemd, haalde 53,2 procent van de stemmen. Zijn tegenstander, Prabowo Subianto, bleef steken op 46,9 procent, maar weigerde zijn verlies te accepteren.


De ex-generaal wachtte niet eens de officïele uitslag van de verkiezingen af, die door de nationale kiescommissie werd bekendgemaakt. Enkele uren voordat hij officieel tot verliezer van de presidentsverkiezingen zou worden verklaard, verliet hij stampvoetend het strijdtoneel. Hij hield een toespraak, waarin hij liet weten dat hij zich terugtrok als kandidaat, omdat de verkiezingen niet eerlijk zouden zijn geweest.


'Wij verwerpen deze verkiezingen. Wij gaan gebruikmaken van onze grondwettelijke rechten en wij verwerpen deze presidentiële verkiezingen, die onwettig zijn.' Prabowo betichtte de tegenpartij van 'massale fraude'. Hij beweerde dat er 'onregelmatigheden' waren ontdekt bij zeker 5.000 stembureaus in de hoofdstad Jakarta en in diverse andere delen van het land, en dat hij, en niet 'Jokowi' eigenlijk de verkiezingen had gewonnen. Prabowo legde niet uit welke acties hij wil ondernemen tegen de kiescommissie en tegen zijn rivaal Widodo.


De presidentsverkiezingen zijn op 9 juli gehouden. Gerenommeerde opiniepeilers gaven meteen de overwinning aan 'Jokowi', en deze eiste diezelfde middag nog de overwinning op. Anderhalf uur later deed Prabowo echter hetzelfde: hij haalde eigen opiniepeilingen aan die hem aanwezen als winnaar. Die peilingen zijn later door de vakorganisatie van opiniepeilers afgedaan als 'verdacht', maar door Prabowo's actie werd Jokowi's overwinning uitgesteld tot dinsdag.


Zelden zal het tellen van de stemmen zo van dichtbij zijn gevolgd als de afgelopen weken. Waarnemers van beide kampen, en talloze burgers, waakten over de tellingen en publiceerden alles wat zij konden vinden op het internet. Vooral de aanhangers van Joko Widodo waren uiterst bezorgd voor geknoei en het vervalsen van uitslagen. Die angst werd gevoed door de 'verdachte' peilingen die Prabowo had ingezet, maar vooral ook door de achtergrond van de Prabowo zelf. De ex-generaal geldt als een product van de dictatuur van Suharto, zijn schoonvader. In 1998, toen Suharto tot aftreden werd gedwongen, ging Prabowo zich te buiten aan schendingen van mensenrechten. Hij werd uit het leger ontslagen omdat onder zijn commando studentenleiders waren ontvoerd en gemarteld. Prabowo zou ook rellen en brandstichtingen hebben georganiseerd.


Hij ging de verkiezingen in als de 'sterke man' die Indonesië op orde zou brengen. Hij flirtte openlijk met het idee van een verlichte dictatuur, of een geleide democratie. Nog voor de verkiezingen liet hij weten dat voor hem 'verliezen geen optie' zou zijn. Uit zijn mond klonk dat voor velen als een dreigement.


De Indonesiërs hadden de keus tussen deze autoritaire, licht-ontvlambare man van het verleden, en Joko Widodo. Het contrast tussen de twee kon niet groter zijn. Widodo heeft geen banden met het verleden. Hij komt niet voort uit de politieke elite, maar is voortgekomen uit het volk dat op hem stemt: een meubelhandelaar die burgemeester werd van de stad Surakarta (Solo) en zich daar zo geliefd maakte dat hij de tweede keer met meer dan 90 procent van de stemmen werd herkozen.

Meer over