Whodunnit: wie hackte de Democratische Partij?

Ruim veertig jaar na het Watergate-schandaal hebben de Democraten weer te maken met een inbraak, een digitale ditmaal. Dinsdag werd bekend dat hackers een jaar lang toegang hebben gehad tot de computers, email en chatgesprekken van leden van de Democratische Partijtop. Nu liggen een aantal documenten op straat. Cyberdeskundigen, een hacker en presidentskandidaat Donald Trump steggelen nu over de vraag wie verantwoordelijk kan worden gehouden voor de hack.

Hillary Clinton tijdens haar werkzaamheden als minister van Buitenlandse Zaken.Beeld ap

Dinsdag brachten de Democratische Partij en beveiligingsbedrijf CrowdStrike het nieuws naar buiten. Twee hackersgroepen met de illustere namen 'cozy bear' en 'fancy bear' hebben een jaar lang rondgeneusd in de computers van de Democratische Partij. Volgens de specialisten van CrowdStrike waren het Russische hackers die verantwoordelijk waren voor de diefstal.

Een partijwoordvoerder liet weten dat het om een 'serieus' incident ging en dat ze de 'inbrekers uit het netwerk hebben geschopt en betere beveiliging hebben geïnstalleerd.' De dieven zouden onder meer een aanvalsplan over Donald Trump hebben buitgemaakt.

Een woordvoerder van de Russische regering ontkende echter meteen elke betrokkenheid bij de inbraak. 'Ik sluit de mogelijkheid dat de (Russische) overheid of regeringsinstanties hierbij betrokken zijn geweest, volledig uit', zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

Poetins belangrijkste internetadviseur German Klimenko liet aan staatspersbureau RIA Novosti weten 'dat het altijd makkelijker is om naar je vijanden te wijzen, dan je eigen incompetentie toe te geven.' Hij voegt daaraan toe dat is het waarschijnlijker is dat iemand heeft ingebroken omdat hij een simpel wachtwoord als '123456' heeft, dan dat het hackers waren.

Minister van Buitenlandse Zaken Clinton nadat ze de Verenigde Naties toesprak in 2012.Beeld ap

Aanvalsplan

Woensdagavond kreeg de hack echter een nieuwe wending toen ene Guccifer 2.0 documenten publiceerde op zijn eigen website. De naam lijkt een ode aan de vermaarde Roemeense hacker Guccifer, die op dit moment in de Verenigde Staten in de gevangenis zit. 2.0 lekte onder andere een 237 pagina's tellend aanvalsdocument tegen Donald Trump en een lijst met de gegevens van topdonoren van de Democratische Partij. Hij deed dit onder het mom 'fuck de illuminati en samenzweringen', blijkens een verklaring op zijn website.

In het geloofwaardig ogende aanvalsplan worden tal van scenario's uit de doeken gedaan om Trump aan te pakken. Het interne document bevat hoofdstukken als 'Trump is een leugenaar', 'Trumps ex-vrouw beschuldigt hem van verkrachting' en 'Misogynist in Chief (oppervrouwenhater)'. In de hoofdstukken worden quotes van de kandidaat aangehaald om tegen hem te gebruiken tijdens de campagne.

Guccifer 2.0 steekt in een blogpost ook de draak met het vermaarde beveilingsbedrijf dat de hack aan het licht bracht: 'CrowdStrike maakte bekend dat de servers van de Democratische Partij zijn gehackt door 'geavanceerde' hackersgroepen. Ik ben erg blij dat ze mijn kunde zo hoog inschatten, maar eigenlijk was de hack makkelijk, héél makkelijk.' Hij stelt dat hij nog veel meer documenten heeft buitgemaakt op zijn digitale rooftochten op de servers van de Democratische Partij, onder meer van de computer van Hillary Clinton.

CrowdStrike reageert woensdag op Guccifer 2.0 door te stellen dat het bedrijf nog altijd achter de analyse staat dat twee aan Rusland geaffilieerde organisaties in de servers van de Democraten hebben rondgeneusd. De analisten stellen dat de blogpost van Guccifer 2.0 mogelijk een poging van de Russische overheid is om de verdachtmakingen jegens de inlichtingendiensten te smoren.

Hillary Clinton tijdens een bezoek aan Den Haag in haar functie als minister van Buitenlandse Zaken.Beeld ap

Scenario 3

Terwijl CrowdStrike en Guccifer 2.0 naar respectievelijk Rusland en zichzelf wijzen, komt Donald Trump met een derde lezing van de affaire. Het waren noch de Russen en het was noch Guccifer 2.0 die verantwoordelijkheid draagt voor de hack, het waren de Democraten zélf.

'Dit is allemaal informatie die al jarenlang bekend is', stelt de vermoedelijke presidentskandidaat. 'Veel van de documenten zijn onecht en/of compleet inaccuraat. Wij geloven dat de Democratische Partij zelf 'de hack' heeft gedaan, om het publiek af te leiden van de vele problemen omtrent haar gebrekkige kandidaat en mislukte partijleiders. Helaas heeft de Democratische Partij niet de 33 duizend emails van 'crooked Hillary' gehackt.'

Een ontknoping in deze politieke whodunnit kan wellicht geboden worden door Wikileaks. Guccifer 2.0 heeft laten weten dat hij de rest van de documenten heeft overgedragen aan de klokkenluiderssite, die de bestanden snel naar buiten zal brengen, aldus de hacker. Wikileaks-oprichter Julian Assange kwam eerder deze week met het nieuws dat hij genoeg informatie heeft 'om Clinton aan te klagen'. Of deze informatie verband houdt met de mogelijke inbraak van Guccifer 2.0 is onduidelijk.

Clinton maakt een selfie met twee aanhangers.Beeld afp
Meer over