WHO wijst oproep af om Spelen te verplaatsen door zikavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een oproep afgewezen van 150 wetenschappers die pleiten voor uitstel van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vanwege het zikavirus. Volgens de WHO zullen de Spelen de uitbraak van het virus 'niet significant veranderen'.

Archieffoto: Militairen hangen bij het station in Rio de Janeiro een bord op met de tekst 'Een mug is niet sterker dan een land'. Beeld ap
Archieffoto: Militairen hangen bij het station in Rio de Janeiro een bord op met de tekst 'Een mug is niet sterker dan een land'.Beeld ap

Volgens de wetenschappers, die hun brief richten aan het hoofd van de WHO, is het risico op besmetting tijdens de Spelen juist te hoog. De ondertekenaars vinden het een onnodig risico om 500.000 buitenlandse bezoekers uit verschillende landen bloot te stellen aan het gevaar op besmetting, waarna ze het zikavirus mogelijk mee terug naar huis nemen, waar het zich verder kan verspreiden.

De wetenschappers, van wie velen zich bezighouden met bio-ethische kwesties, riepen de WHO ook op een onafhankelijke studiegroep te vormen. Die moet dan advies uitbrengen aan zowel de WHO als het Internationaal Olympisch Comité.

'Mug niet actief in augustus'

Donderdag liet Tom Frieden, directeur van de CDC - de Amerikaanse tegenhanger van de GGD - nog weten dat er wat gezondheidsrisico's betreft geen reden is om de Spelen uit te stellen of te annuleren. 'Het risico is niet erg hoog, behalve voor zwangere vrouwen.' Infecties met het zikavirus kunnen bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen.

Veel experts op het gebied van infectieziekten delen de visie van Frieden. Volgens een commentaar in het medische vakblad The Lancet is de zika-uitbraak in Brazilië in het noordoosten van het land, ver weg van het olympische dorp in Rio de Janeiro. Bovendien zou de mug die het virus verspreidt niet erg actief zijn in augustus.

Meer over