Whizzkid en kamper als onwaarschijnlijk roversduo

Ze worden verdacht van de grootste internetfraude die in Nederland is gepleegd. Zelden zullen verdachten met zo’n verschillende achtergrond elkaar voor de rechter hebben ontmoet....

Tijdens de zitting spreken ze geen woord met elkaar en blijven stug voor zich uitkijken. Ze zitten al drie maanden in voorarrest en kenden elkaar tot voor kort alleen van hun schuilnamen op internet.

Niettemin hebben ze zich samen volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan computervredebreuk, oplichting en afpersing met gebruikmaking van 1,5 tot 3miljoen gekaapte thuiscomputers wereldwijd.

Tot dusver zijn in Nederland twee keer eerder computerhackers veroordeeld. Daarbij ging het volgens de rechtbank om baldadige vormen van vernieling, die met een taakstraf kon worden afgedaan. In dit geval kan dat niet, vindt officier van justitie Fred Teeven.

Het tweetal zou de Amerikaanse bedrijven 180Solutions en Overpro –verspreiders van reclamesoftware– hebben afgeperst. Ze legden onder meer het internetverkeer van beide ondernemingen plat om hun eisen kracht bij te zetten.

Verder bestelden ze dure elektronica via gekaapte accounts van internetruildienst Ebay. Op de computer van Ferry werden achtduizend gestolen creditcardgegevens ontdekt.

Sjoerd weigert justitie te helpen met het boven water krijgen van zijn persoonlijke wachtwoorden. Via een anoniem contact in Moldavië en een bank in Estland kreeg Sjoerd betaald voor het maken van een programma om banken op te lichten, aldus het OM.

Dat alles deed de 19-jarige ongemerkt vanaf zijn jongenskamer in het ouderlijk huis. Hoeveel het tweetal met al die activiteiten heeft verdiend, wilde Teeven op de pro-formazitting niet kwijt.

Voor de zaak zijn rechtsverzoeken ingediend bij de Verenigde Staten, Duitsland en Italië. Ook in Oost-Europa wordt gezocht naar eventuele handlangers. Maar de advocaten van het tweetal vinden dat de zaak niet bestaat. De jongens hebben volgens hen alleen programma’s verspreid, die volgens de Amerikaanse rechter legale software zijn.

De Bredase rechtbank hield de verdachten voor nog eens drie maanden in voorarrest. De kans dat ze, op vrije voeten, de sporen van hun internetfraude gaan uitwissen, is volgens rechtbankpresident Kooijman te groot.

Meer over