White Oleander, School for Scoundrels, Gravity

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Berend Jan Bockting
Alison Lohman als Astrid in White Oleander van Peter Kosminsky. Beeld -
Alison Lohman als Astrid in White Oleander van Peter Kosminsky.Beeld -

White Oleander (Peter Kosminsky, 2002)

BBC 1, 00.35-02.25 uur.

De verfilming van de wereldwijde bestseller van Janet Fitch is een aangrijpend coming-of-agedrama over de 14-jarige Astrid, wier moeder na een crime passionnel in de gevangenis belandt. Astrid begint aan een tournee langs pleeggezinnen en krijgt met veel moeders te maken, van een religieuze fundamentaliste die haar adoptiedochter als concurrente voor mannelijke aandacht ziet tot een actrice voor wie Astrid als steun in een mislukt huwelijk moet dienen. Zoet, kleurig en met onder anderen Michelle Pfeiffer, Renée Zellweger en Robin Wright als uiteenlopende moeders - zoiets blijft bijzonder in een door mannen gedomineerde (film)wereld. Tot diepgang of vernieuwende inzichten leidt het sterke spel van al deze grote namen onvoldoende, maar een fraaie poging is het wel.

School for Scoundrels

SBS 9, 20.30-22.35 uur.

(Todd Phillips, 2006) Binnen het succesvolle oeuvre van filmmaker Todd Phillips (The Hangover) behoort School for Scoundrels tot de mindere goden. De premisse houdt-ie zo eenvoudig mogelijk: de sukkelige Roger (gespeeld door Jon Heder, de hipster-nerd met de vooruitstekende tanden uit Napoleon Dynamite) gaat in de leer bij goeroe Dr. P (Billy Bob Thornton) om het meisje van zijn dromen voor zich te winnen, terwijl zijn leermeester achter hetzelfde meisje aan zit. Maar waar Phillips doorgaans platte en scherpe humor hand in hand laat gaan, blijft deze variatie op de gelijknamige film van Robert Hamer uit 1960 wat hangen bij het eerste. Zonde, want Heder en Thornton zijn in potentie een uitstekend komisch duo.

Angels & Demons

RTL 7, 20.30-23.15 uur.

(Ron Howard, 2009) Vlotte verfilming van Het Bernini Mysterie neemt een loopje met de religieuze én wetenschappelijke elementen van Dan Browns bestseller, maar is minder uitleggerig dan The Da Vinci Code. Ditmaal is de pausverkiezing het startsein voor een serie lugubere moorden. De slachtoffers zijn de preferiti, de kardinalen die als het kansrijkst worden beschouwd. De Amerikaanse Vaticaankenner Robert Langdon (weer Tom Hanks) wordt ingeroepen om het geweld te stoppen.

Gravity

HBO (1), 13.35-16.05 uur.

(Alfonso Cuarón, 2013) Het verhaal heeft in Gravity weinig om het lijf. Twee astronauten, George Clooney en Sandra Bullock, werken aan een routineklus als hun spaceshuttle onherstelbaar beschadigd raakt. Haar zuurstof is bijna op, zijn jetpack is zo goed als leeg en het dichtstbijzijnde ruimtestation is 100 kilometer verderop. Maar met het verhaal sleepte de film vorig jaar ook geen zeven Oscars binnen. Vanaf het instant klassieke, 13 minuten durende openingsshot is de spanning constant, doorsneden met ijzingwekkende momenten ¿ wie naar lucht hapt, merkt pas dat hij de adem ongemerkt heeft ingehouden. Cuarón, met Birdman-cameraman Emmanuel Lubezki, presenteert de ruimte als een combinatie van duizelingwekkende oneindigheid, verlammende doodsangst, maar ook: overdonderende schoonheid.

Meer over