Nieuwsdemonstratie Libanon

‘WhatsApp-taks’ lokt massale protesten uit tegen regering in Libanon

Duizenden mensen zijn in Libanon de straat opgegaan om het aftreden van de ‘corrupte’ regering te eisen. Directe aanleiding is een belasting op bellen via diensten als WhatsApp en FaceTime, maar onvrede over de slechte economische toestand van het land heerst al langer.

Libanese demonstranten blokkeren een toegangsweg naar het internationale vliegveld van Beiroet uit protest tegen belastingverhogingen waarmee de regering de gaten in de begroting wil opvullen.  Beeld AFP
Libanese demonstranten blokkeren een toegangsweg naar het internationale vliegveld van Beiroet uit protest tegen belastingverhogingen waarmee de regering de gaten in de begroting wil opvullen.Beeld AFP

In heel het land hebben demonstranten wegen geblokkeerd, banden in brand gestoken en regeringsgebouwen omsingeld. Ze eisen het aftreden van de politieke elite, die volgens hen verantwoordelijk is voor de slechte economische toestand van het land. De demonstranten lijken ondanks hun verschillen in geloof - soennieten, sjiieten, christenen en druzen – eensgezind in hun protest.

‘We zijn de straat opgegaan omdat we deze situatie niet langer kunnen verdragen. Dit regime is totaal corrupt, wij willen verandering’, vertelt de 51-jarige Fadi Issa aan Reuters. Donderdagnacht gebruikte de politie traangas tegen de demonstranten. In Beiroet zou op hen geschoten zijn toen zij een straat blokkeerden waar een legerkonvooi doorheen moest. Het is niet bekend of hierbij slachtoffers zijn gevallen.

Libanon kampt al langer met grote economische problemen. De regering probeert de gaten in de begroting op te vullen met nieuwe belastingen. Naast een btw-verhoging zouden onder andere tabak, benzine en bellen via internet worden belast. Mensen die gebruik maken van diensten als WhatsApp, FaceTime en Skype, moesten per dag twintig dollarcent gaan betalen. Dit zou per jaar zo’n 200 miljoen dollar moeten opleveren.

Scholen gesloten

Bellen was al duur in Libanon, omdat de enige twee telecomproviders staatseigendom zijn. De ‘WhatsApp-belasting’ bleek de druppel die de emmer deed overlopen. ‘We zijn hier niet vanwege WhatsApp, we zijn hier vanwege alles: benzine, voedsel, brood, alles’, zei een demonstrant tegen een verslaggever van Al Jazeera. Hoewel de WhatsApp-belasting inmiddels van tafel is, blijven mensen de straat opgaan, in steeds groteren getale. Uit voorzorg waren vrijdag alle scholen gesloten.

Libanon kampt met enorme schulden. Het land staat op nummer drie van landen met de grootste staatsschulden in de wereld. De economische chaos is het gevolg van de burgeroorlog van 1975 tot 1990, stagnerende economische groei en een afbrokkelende infrastructuur. Van de jongeren onder de 35 jaar is zo’n 37 procent werkloos. Het land moet ook nog eens de lasten dragen van de enorme stroom vluchtelingen uit Syrië: anderhalf miljoen op een oorspronkelijke bevolking van 5,5 miljoen mensen.

De Libanese regering staat onder druk om de begroting van 2020 zo snel mogelijk goed te keuren. Internationale donoren hebben elf miljard dollar toegezegd aan Libanon, maar wel op voorwaarde dat de regering ernst maakt met de strijd tegen de corruptie.

Meer over