NieuwsThéo Hayez

WhatsApp helpt met opsporen vermiste Belgische backpacker na emotionele oproep vader

De vader van de vermiste backpacker Théo Hayez heeft berichtendienst WhatsApp maandag om hulp gevraagd bij de opsporing van zijn zoon. De Belgische jongen zou enkele uren voor zijn verdwijning nog berichten hebben gestuurd via de app. De berichtendienstliet in een verklaring weten dat het met de autoriteiten samenwerkt om Théo te vinden.

Castor van Dillen
Laurent Hayez, de vader van de vermiste Théo, tijdens een emotionele persconferentie in Australië. Beeld EPA
Laurent Hayez, de vader van de vermiste Théo, tijdens een emotionele persconferentie in Australië.Beeld EPA

De 18-jarige Théo wordt al meer dan twee weken vermist in Australië. Vader Laurent kon dankzij een crowdfundingactie afreizen naar het land om de politie te helpen bij de zoektocht. Tijdens een emotionele persconferentie deed hij een oproep aan WhatsApp om inzicht te krijgen in de laatste berichten die zijn zoon stuurde. ‘Die oproep van Théo’s vader zorgt ervoor dat zijn verdwijning onder de aandacht komt’, zegt criminoloog Jasper van der Kemp (VU). ‘Schijnbaar past het niet bij het karakter van de jongen om niets van zich te laten horen.’

Whatsapp kan informatie verschaffen over de gebruikersnaam, de datum waarop een gebruiker de applicatie voor het laatst opende, het IP-adres en andere basisinformatie, maar kan niet bij de inhoud van de berichten. Sinds 2016 werkt de berichtendienst met een volledige end-to-end-encryptie, waardoor alleen de zender en de ontvanger de berichten kunnen zien. Volgens criminoloog Van der Kemp is de reactie van WhatsApp opvallend. ‘Door druk van buitenaf laat het bedrijf weten mee te werken, al kunnen ze vanwege de privacyregels niet veel meer dan ze nu doen.’

‘Elke minuut telt’

Théo is voor het laatst gezien bij een nachtclub in het dorpje Byron Bay, ten noorden van Sydney. Op camerabeelden is te zien dat hij enkele uren daarvoor nog wijn kocht in een nachtwinkel. De backpacker verbleef sinds eind 2018 in Australië en zou begin juni terugkeren naar België. De politie kwam zijn verdwijning op het spoor nadat Théo niet had uitgecheckt bij zijn hostel.

De Belgische en Australische politie werken samen om Théo te vinden en behandelen de verdwijning van Theo als een moordonderzoek. Hiervoor worden onder meer helikopters, drones en speurhonden ingezet. Maandag concentreerde de politie zich op de omgeving rond de vuurtoren van Byron Bay, waar Théo’s laatste telefoonsignaal zou zijn waargenomen. Byron Bay is een populaire toeristische bestemming onder backpackers en een trekpleister voor surfers. Naast de vele stranden bestaat de omgeving uit moerassen, waardoor de zoektocht niet eenvoudig is.

‘Elke minuut telt’, zei de geëmotioneerde vader tijdens de persconferentie. Hij bedankte de Australische gemeenschap voor alle hulp en had een goed woord over voor alle mensen die geld gedoneerd hebben aan de crowdfunding, die al meer dan 39 duizend euro heeft opgeleverd. Het bedrag dat overblijft wil de familie doneren aan goede doelen die gewijd zijn aan zoektochten naar vermiste personen.

Meer over