Wetten houden drugs niet tegen

Thomas van Luyn
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Hoe staat het met die wietpas? Bestaat die nog een beetje of moet je nu weer je Nederlandse paspoort laten zien aan de kassa van de coffeeshop? Ik hou het niet bij, maar ik herinner me dat er een knotsgekke VVD-minister was die alles weer wou verbieden. Even later krioelde de grensstreek van de straatdealers en nu hebben ze alles stiekem teruggedraaid, of zo. Het was ook wel raar, want de rest van de wereld schijnt juist helemaal gedoog-crazy te gaan. Vooral de Verenigde Staten: legalization is sweeping the nation! Staat na staat begint Amerika groen te kleuren. In vijf staten is wiet legaal geworden en sinds kort in een handvol andere is het dat voor 'medische doeleinden'. Een bloeiende industrie van wietdokters is uit de grond geschoten, dokters die je voor alle kwaaltjes wiet voorschrijven, met een wietapotheek ernaast waar je het recept kunt afhalen.

'Dokter, ik heb zo'n last van bloeddoorlopen ogen en onbedaarlijke lachbuien.'

'Hm, dat klinkt ernstig. Vertel mij eens, krijgt u wel eens hysterische trek in gevulde koeken en Ringlings?'

'Ja nou. En dan ga ik hongerig naar de avondwinkel, maar dan kom ik thuis met tien rollen wc-papier omdat er een lief hondje op de verpakking staat. O dokter, u moet me helpen!'

'Ik schrijf u meteen een breedspectrum-ganjakuur voor. Dekt uw verzekering een waterpijp?'

Hoe dan ook, ik vind medicaliseren een mooie oplossing. Alle verboden drugs zouden verkrijgbaar moeten zijn op de plek waar alle legale drugs al jaren achter slot en grendel liggen te liggen: de apotheek. Als je verslaafd bent aan heroïne, moet je gewoon netjes van de huisarts een recept krijgen om je dagelijkse shotje te halen. Ik bedoel: al dat geld, al die verspilde moeite om drugs uit te roeien en er is niet één joint minder om gerookt, niet één lijntje minder om gesnoven. Zelfs in Singapore, een politiestaat waar lijfstraffen staan op drugsgebruik en dood door ophanging voor drugssmokkel, zelfs daar kun je drugs krijgen - er worden tenminste nog steeds smokkelaars opgehangen, dus de toko loopt.

Begrijp me goed, ik heb een hekel aan blowen en ik spreek als ervaringsdeskundige. Ik heb er jaren mee weggepist. Als ik YOLO hoor dan denk ik: inderdaad, You Only Live Once, dus snel je school afmaken, hard studeren, een goede baan vinden, een gezin stichten en af en toe je buren helpen de dakgoot schoon te maken. Geluk zit in een gedisciplineerd hoekje en iedereen die iets anders zegt, liegt. Mijn stonede jaren waren verloren jaren, waarin ik me eigenlijk kapot verveelde. Maar ik kom uit Utrecht, daar kan het ook aan liggen.

Mijn punt is: wetten houden drugs niet tegen (of immigratie, for that matter). Sinds minderjarigen niet meer mogen drinken, snuiven ze lachgas en slikken ze pillen. Die schijnen heel leuk te zijn. Ik weet er weinig van, maar ik lees goede verhalen. De gehele Nederlandse jeugd schijnt elk weekend te gaan stappen met een berg mdma achter de kiezen en daarbij enorme lol te hebben. Dat is eigenlijk vooruitgang. Misschien is dat hele alcoholverbod wel een geluk bij een ongeluk.

Even geheel terzijde: als er junks hebben rondgehangen in mijn steegje, liggen er allemaal wattenstaafjes. Weet iemand wat dát nou weer is?

t.vanluyn@volkskrant.nl

Meer over