Wethouders Amsterdam bekend: zes mannen en twee vrouwen

De wethoudersploeg van het nieuwe college in Amsterdam is compleet. De drie partijen D66, VVD en SP hebben de namen vandaag aan Het Parool bekendgemaakt. Zes mannen en twee vrouwen vormen het nieuwe college. Onder de wethouders bevinden zich onder andere een marketingdirecteur, een topambtenaar en een oud-burgemeester.

Redactie
De fractievoorzitters van alle Amsterdamse partijen voor aanvang van een overleg Beeld anp
De fractievoorzitters van alle Amsterdamse partijen voor aanvang van een overlegBeeld anp

Van D66 wordt econoom en diplomaat Udo Kock wethouder voor financiën. Topambtenaar Kajsa Ollongren gaat economische zaken doen en wordt eveneens locoburgemeester. Simone Kukenheim krijgt onderwijs in haar portefeuille en Abdeluheb Choho wordt wethouder voor openbare ruimte en klimaat. Jan Paternotte wordt geen wethouder maar blijft fractievoorzitter van D66.

VVD levert met Eric van der Burg de wethouder voor zorg en welzijn en sport. Voormalig VVD-wethouder van Aalsmeer en Tweede Kamerlid Pieter Litjens krijgt verkeer en vervoer. SP'er Laurens Ivens wordt wethouder bouwen, wonen, wijkaanpak en dierenwelzijn. Zijn partijgenoot Arjan Vliegenthart (SP-senator) krijgt de portefeuille werk en inkomen.

Het akkoord dat de wethouders willen uitvoeren is om verschillende redenen uniek. Allereerst omdat het zo laat pas gesloten werd - twaalf weken na de verkiezingen. Ten tweede omdat de PvdA de oppositiebanken in moet. Dat gebeurde niet eerder in de 68 jaar dat de partij bestaat. En ten derde vanwege de SP, die nu met twee liberale aartsvijanden in het huwelijksbootje stapt. Wat betreft beleid gaat het erfpacht-stelsel op de schop en wordt parkeren 25 procent duurder.

null Beeld anp
Beeld anp
Laurens Ivens (SP), Jan Paternotte (D66) en Eric van der Burg (VVD) geven een korte toelichting op het coalitieakkoord Beeld anp
Laurens Ivens (SP), Jan Paternotte (D66) en Eric van der Burg (VVD) geven een korte toelichting op het coalitieakkoordBeeld anp
Meer over