Wethouder sprak voor beurt

Loco-burgemeester Jack Bogers van Wageningen heeft zijn geheimhoudingsplicht geschonden door de Vereniging Milieu Offensief (VMO) op de hoogte te stellen van de arrestatie van haar medewerker Volkert van der G....

Dat zegt burgemeester Jaap Sala van Wageningen. Bogers belde Van de Wouw toen deze nog niet door de politie op de hoogte was gebracht. Hij liep daarmee het risico het moordonderzoek te schaden. Dagblad De Gelderlander onthulde de actie.

Sala hoorde op de avond van de moord op Fortuyn van een ambtenaar dat de politie informatie zocht. Sala vreesde voor agressie tegen de veelal alternatieve bewoners van de studentencampus, waar de milieuactivist lange tijd woonde. Daarom stelde hij zijn twee loco-burgemeesters op de hoogte.

Sinds zijn aanhouding zwijgt Van der G. over zijn motieven voor de aanslag. Dat doet hij mede op advies van zijn advocaten, aldus een ingewijde. NRC Handelsblad meldde zaterdag dat volgens onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) het wapen voor de aanslag hoogstwaarschijnlijk zelden is gebruikt. Op de dag van de aanslag was Van der G. nog op het VMO-kantoor. Hij verstuurde daarvandaan in elk geval een poststuk.

Meer over