Wetenschappers ontdekken zeldzame botten van dodo

Een Nederlands-Mauritiaans onderzoeksteam heeft in een moeras op het eiland Mauritius twintig zeldzame botten van dodo’s ontdekt. Het materiaal is waarschijnlijk 2000 tot 3000 jaar oud....

De dodo, die alleen op Mauritius voorkwam, werd in de zeventiende eeuw uitgeroeid nadat de westerse mens (in de vorm van Nederlandse zeelui) voet aan wal had gezet op het Afrikaanse eiland. De hulpeloze vogel, die met zijn hele kleine vleugeltjes nauwelijks kon vliegen, werd door de zeelieden massaal geslacht. Ingevoerde varkens en apen deden zich tegoed aan eieren en jongen.

De laatste keer dat een soortgelijke hoeveelheid botten werd gevonden, was in 1920, in hetzelfde moeras. Het materiaal verdween toen naar diverse musea zonder dat verder onderzoek werd verricht.

Alle nu gevonden beenderen bevinden zich in één laag, wat doet denken aan een massagraf. Er zijn ook resten van kuikens bij en een zeer zeldzaam deel van een snavel. Om de vindplaats nauwkeurig te onderzoeken, gaan lokale specialisten samenwerken met Europese instituten als Naturalis, TNO en het Natural History Museum uit Londen.

Meer over