Wetenschap opgeschrikt door nieuwe megafraude

Alweer is de wetenschap opgeschrikt door een grote fraudezaak. De Amerikaanse voedingsgeleerde Dipak Das blijkt in zeven jaar tijd van zo'n 145 onderzoeken de uitkomsten te hebben bijgewerkt. Dit heeft zijn Universiteit van Connecticut donderdag bekendgemaakt.

MAARTEN KEULEMANS

AMSTERDAM - Das deed veel onderzoek naar de stof resveratrol, een bestanddeel van rode wijn dat in zeer hoge concentraties goed lijkt voor de gezondheid. Geluk bij een ongeluk is dat de grote inzichten van het onderzoek niet de prullenbak in hoeven, zegt hoogleraar voedingswetenschappen Sander Kersten desgevraagd. 'Dipak Das was geen absolute topper. Hij beperkte zich vooral tot onderzoek op cellen en proefdieren. Gelukkig wordt dit stofje ook door tal van andere groepen intensief onderzocht.'

Das kwam in 2008 onder verdenking te staan na een anonieme tip. Volgens Das was het onderzoek dat de universiteit daarop instelde een 'samenzwering'. Maar gisteren kwam het oordeel, in een liefst 60 duizend pagina's tellend rapport: schuldig. Vervolgonderzoek moet uitwijzen op Das alleen opereerde, of dat ook andere wetenschappers bij de zaak betrokken zijn. De universiteit heeft Das' ontslagprocedure in gang gezet.

Das trok de aandacht met de vondst dat rauwe knoflook gezonder is dan gekookte, en dat witte wijn net zo goed is voor de gezondheid als rode wijn. Maar de gezondheidsclaims van wijn lagen toch al onder vuur, vertelt Kersten. 'De hoeveelheid reservatrol in rode wijn is minimaal. En rond een goed glas rode wijn hangt vooral veel mystiek.'

Das hield er volgens het rapport 'een hardnekkige onachtzaamheid' tegen de wetenschappelijke spelregels op na. Zo kopieerde hij de uitkomsten van het ene experiment naar het volgende en liet hij het gebruik van 'controlegroepen' van onbehandelde proefdieren soms stiekem achterwege.

undefined

Meer over