Wetenschap is geen popiejopieverkiezing

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 7 november

null Beeld anp
Beeld anp

Met verbazing las ik dat wetenschapsfinancier ZonMW via likes op Facebook laat bepalen welke van de drie onderzoeksaanvragen in het patiëntgerichte programma 'Nieuw en Nodig' geld krijgt. Wie zal hier winnen? Onderzoekers met de meeste Facebookvrienden, het onderzoeksproject voor de grootste of de best georganiseerde patiëntengroep, de beste Facebook-lobbyisten, of het meest op ons gemoed inspelende promotiefilmpje,dat met stemmige muziek speciaal hiervoor gemaakt is? Mensen die niet op Facebook zitten, worden uitgesloten.

Dergelijke popiejopieverkiezingen horen niet thuis in wetenschappelijk subsidieland, ook al gaat het in dit geval slechts om een voor medische onderzoek schijntje (50 duizend euro) aan subsidiegeld.

Wetenschapsonderzoeker Ingeborg Meijer van CWTS noemt deze verkiezing een interessant experiment, maar zelfs als wetenschappelijk experiment wordt niet aan de eisen voldaan.

Uit eigen ervaring weet ik dat de selectieprocedures bij NWO/ZonMW uitermate gedegen worden uitgevoerd met gekwalificeerde peer reviewers die met zeer veel tijd en energie subsidieaanvragen beoordelen.

Dat ZonMW niet zelf de verantwoordelijkheid neemt om een afgerond oordeel over deze drie subsidies te geven, is mijns inziens een schoffering van de wetenschappelijke beoordelaars die hierin hun tijd en energie hebben gestoken.

M. Berger, emeritus hoogleraar, Maastricht

Betutteling

Al die wijze raad naar aanleiding van de nieuwe Schijf van Vijf roept bij mij tegenstrijdige gevoelens op. Aan de ene kant leiden die nieuwe richtlijnen tot een (nog) gezonder leven; dat is mooi. Maar aan de andere kant; het refereert voor mijn gevoel sterk aan wat in goed Nederlands betutteling heet. Ik ben niet van plan me van de weeromstuit voortaan vol te proppen met hamburgers en allerlei foute worsten.

Wel hoop ik binnenkort weer van het gevoel bevrijd te worden dat ik leef in Holland Betuttelland.

Wim Roos, Leeuwarden

Voorbeeld

De Volkskrant signaleert grove praktijken bij de incassobureaus, maar vergeet te vermelden dat het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden het grote voorbeeld is voor deze boeven.

Een boete van 250 euro wordt 380 euro na de eerste verhoging en 700 euro na de tweede verhoging. Waarom mag dat wel? Is het omdat de bedrijfskosten in Leeuwarden zo ontieglijk hoog zijn?

J.J.M.Groot, Amersfoort

Hans Laroes

Hans Laroes zegt bij zijn aftreden als voorzitter (+) van de Raad voor de Journalistiek in de Volkskrant van 6 november dat het Genootschap van Hoofdredacteuren geen moeite had met een artikel van zijn kant, waarin hij kritiek had op berichtgeving door het Algemeen Dagblad.

Dat er geen misverstanden ontstaan: het Genootschap van Hoofdredacteuren ziet het louter als zijn taak om op te komen voor de belangen van de journalistiek in het algemeen en neemt nooit standpunten in over artikelen, berichten, verhalen of onderwerpen. Dat is aan de leden van het Genootschap.

Marcel Gelauff, voorzitter Genootschap van Hoofdredacteuren

Goedbedoeld

De Gezondheidsraad geeft op basis van wetenschappelijk onderzoek advies over eten (+). Liefst geen alcohol, geen rood vlees. Dat staat in de consultancy bekend als 'Fat Smoker-advies'. Een roker met overgewicht komt bij de huisarts. Die adviseert hem af te vallen en te stoppen met roken. Dat wist de roker zelf ook wel.

Advies waaraan hij wat heeft, gaat over hoe hij dat zou kunnen doen. Fat Smoker-adviezen vind je overal. Goedbedoeld, en geheel zonder impact.

Filip van den Bergh, Utrecht

Amazon-boekwinkel

'Het is een gebouw gemaakt van bakstenen en binnen staan kasten vol papieren boeken.' De internetgigant Amazon opent een winkel, ja een 'echte' winkel (V, 4 november).

Zo eentje waarin je kunt rondlopen, je vingers langs de titels kunt laten gaan en, niet geheel onbelangrijk, kunt ruiken aan de boeken.

Nadat menig boekhandeltje door bovengenoemde internetboekenboer behendig om zeep is geholpen, voelt dit als een stap in de goede richting; er is in het gekapte woud der boekhandels een nieuwe loot gepoot.

Sjors Koppes, Amsterdam

Een goede baan

Mijn vriendin heeft een verstandelijk gehandicapte zoon met een autistische stoornis. Sinds enige jaren woont en werkt hij bij een zorgboerderij. Hij werkt bij de groenvoorziening en mag hij de elektrische grasmaaier besturen.

Hij kan één instructie per keer aan, die vaak moet worden herhaald. Hij laat mij foto's zien waarop hij aan het werk is. Eigenlijk wil hij buschauffeur worden, maar de elektrische grasmaaier besturen is ook een goede baan.

Nu wordt hij 18 jaar en moet hij naar het UWV voor de aanvraag van een Wajong. Mijn vriendin zit naast hem. De verzekeringsarts praat met hem, hij stelt drie vragen in één zin.

De zoon begint met zijn ogen te draaien en maakt kokhalsgeluiden. Mijn vriendin legt uit wat er gebeurt en geeft aan dat hij één vraag tegelijk moet stellen.

Hij vraagt aan haar zoon: 'Zou je ook zonder begeleiding kunnen werken?' 'Ja hoor', antwoordt de zoon. En: 'Zou je niet heel graag een echte baan willen hebben?' De zoon kijkt naar mijn vriendin en vraagt: 'Mama, ik heb toch een echte baan?'

De conclusie is dat hij deels geschikt is voor de reguliere arbeidsmarkt.

Ageeth Vanderveen, Haren

Terroristen

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de komst van een mogelijke Syrische terrorist naar Nederland. Alsof het niet aannemelijk is dat er zich onder de duizenden migranten honderden terroristen bevinden, en niet alleen in Nederland. En die zullen eens van zich laten horen, om welke reden dan ook. Dat is niet zo moeilijk om dat te bedenken. Niet iedereen is dankbaar en integreert keurig zoals wij dat willen. Sommigen komen met andere intenties, maar wij zijn te argeloos om dat te doorzien.

H.Bruins, Leeuwarden

Meer over