nieuwsvuurbol-foto’s

Wetenschap hoopt op foto’s van grote vuurbol boven Nederland

Honderden Nederlanders zagen rond halftien vrijdagavond een grote vuurbol aan de hemel. Wetenschappers zijn inmiddels naarstig op zoek naar beelden van het spektakel.

Een eerdere vuurbol boven Nederland. Gefotografeerd op 13 oktober 2009 Beeld Robert Mikaelyan
Een eerdere vuurbol boven Nederland. Gefotografeerd op 13 oktober 2009Beeld Robert Mikaelyan

Het moet een indrukwekkend schouwspel zijn geweest. Vrijdagavond was boven Nederland een heldere vuurbol te zien, die vergezeld ging van fikse knallen. Honderden Nederlanders maakten melding van het kosmisch spektakel.

De vuurbol, die in het ietwat verwarrende sterrenkundejargon ook wel een meteoor heet, was mogelijk de voorloper van een bescheiden inslag van een stukje ruimtesteen. Zo’n stuk steen heet nadat hij op aarde is geland een meteoriet. Het is het deel van de oorspronkelijke ruimtesteen dat de ontmoeting met de aardatmosfeer overleeft.

Het ging daarbij vrijdagavond overigens niet om een dodelijke reus zoals je ze in Hollywoodfilms als Armageddon treft. De kilometers grote stenen die voor groot onheil kunnen zorgen, worden door wetenschappers nauwlettend in de gaten gehouden. De kans dat zo'n soort steen zonder enige vorm van waarschuwing de aarde raakt, is vrijwel nihil.

Geluidsbarrière

De vuurbol waarvan mensen gisteren melding maakten, werd waarschijnlijk veroorzaakt door een kleiner stuk ruimtesteen. De knallen ontstonden toen deze in de aardatmosfeer door de geluidsbarrière vloog. Tijdens die gewelddadige tocht naar beneden wordt zo'n steen, door wrijving met de aardatmosfeer, loeiheet. Dat veroorzaakt de kenmerkende lichtshow aan de hemel.

Of na al dat geweld nog iets is overgebleven van de steen, weet op dit moment niemand zeker. Maar het zou best kunnen dat ergens in een veld een meteoriet geduldig ligt te wachten totdat wetenschappers hem vinden, zegt Sebastiaan de Vet, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

Bij die vereniging zijn op het moment van schrijven ruim driehonderd meldingen binnengekomen, maar nog geen beelden. ‘En die hebben we nodig om te kunnen inschatten of er nog iets is overgebleven’, zegt de Vet.

Rustplaats

Aan de hand van de helderheid van de bol en het afgelegde pad kunnen wetenschappers dan gaan zoeken naar de rustplaats van de steen, al is dat nog niet gemakkelijk. ‘Het gaat daarbij vaak om een gebied van enkele hectares’, zegt De Vet. ‘Bovendien zijn meteorieten zwartgeblakerd en dus lastig te vinden op de grond. We hebben in Nederland immers veel donkere grond.’

Vuurbollen zoals die van vrijdagavond zijn relatief zeldzaam. Per jaar komen ze slechts één to twee keer voor, schat De Vet. ‘Dat we na zo'n melding vervolgens ook naar een meteoriet kunnen zoeken, is nog zeldzamer. Dat gebeurt misschien eens in de drie jaar.’

Wetenschappers zijn geïnteresseerd in de restanten van dit soort ruimtestenen omdat het de resterende klonten uit de beslagkom zijn waarin moeder natuur miljarden jaren terug de aarde en overige planeten kneedde. Onderzoek aan dergelijke stenen kan ons daarom meer leren over onze kosmische ontstaansgeschiedenis.

Wie de vuurbol op de foto heeft gezet, kan het beste contact opnemen met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

Meer vallend kosmisch gesteente

Meteoriet stort neer in Noord-Holland, vondst op aarde is zeldzaam.

‘Uiteenspattende meteoriet is zeldzaam, en kwam uit het niets

Oefening: wat moeten we doen als er een gigantische planetoïde dreigt in te slaan op aarde?

Meer over