Wet op topinkomens aangenomen ondanks tegenstem VVD

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de vernieuwde wet op de topinkomens in de (semi)publieke sector. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) kan de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent. 'Als je nu gaat solliciteren, verdien je 50.00 euro minder', zei Plasterk.

Redactie
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens het debat in de Eerste Kamer over het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector. Beeld anp
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens het debat in de Eerste Kamer over het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector.Beeld anp

VVD stemde tegen, ondanks dat de afspraak stond opgenomen in het regeerakkoord. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt de VVD in de Senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk. Ook worden topmensen over één kam geschoren, vinden de liberalen in de Senaat. Ook CDA, D66 en OSF stemden tegen.

PvdA-senator Ruud Koole wees erop dat coalitiepartner VVD een afspraak uit het regeerakkoord niet nakomt, maar gunt 'elke fractie zijn eigen afweging.'

Het gaat om een paradepaardje van de PvdA uit het regeerakkoord met de VVD. Naast de verlaging van het maximumsalaris wordt ook de beloning van interim-topfunctionarissen wordt aan banden gelegd. Van toppers die nu meer verdienen, wordt het loon de komende jaren stapsgewijs verlaagd.

Onjuist

Aanvankelijk zou de behandeling door de Eerste Kamer worden uitgesteld, omdat de Senaat het te druk had. De maatregel kon dan niet per 1 januari ingaan. Dat vindt een meerderheid van de Senaat bij nader inzien onjuist.

In de Tweede Kamer stemde een ruime meerderheid voor het voorstel: PVV, Groep Bontes/Van Klaveren, ChristenUnie, VVD, eenmansfractie Van Vliet, 50PLUS/Baay-Timmerman, 50PLUS/Klein, GroenLinks, PvdA, PvdD en de SP.

D66 werd aanvankelijk bij de voorstemmers geteld, maar dat was per abuis. De partij vindt het idee wel goed, maar stelt dat de wet te snel volgt op de eerdere verlaging van de topinkomens en dat de voors en tegens daarvan nog niet in kaart zijn gebracht. CDA en SGP dachten daar ook zo over.

Heel blij

Plasterk is 'heel blij' dat zijn vernieuwde wet op de topinkomens het ook in de Eerste Kamer heeft gehaald, ondanks de tegenstem van coalitiepartner VVD. 'En met een absolute meerderheid van 38 stemmen voor', zei de bewindsman na afloop van het debat in de Senaat erover. Hij noemde de topinkomens één van de belangrijkste zaken uit zijn dossier. Hij vindt het niet iets om mee 'te dralen'.

Met ingang van 2015 is het maximum salaris (inclusief vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering) 144.108 euro per jaar, maar komt het met onkostenvergoeding en pensioenbijdrage neer op 178.000 euro.
Voor functionarissen die nu nog meer verdienen, geldt een overgangsregeling.

De nieuwe wet gaat dus al over tien dagen in. In de eerste helft van het komende jaar komt er een 'verkenning' naar het aan banden leggen van de salarissen van nog meer functionarissen in bepaalde sectoren.

Meer over