Westerterp wel, Keyl en Brokken niet

Op 16 mei zitten ze mogelijk aan één tafel in de Tweede Kamer: boerenleider Wien van den Brink, voetbalanalist Hans Kraay senior, zanger Henk Wijngaard, oud-minister Tjerk Westerterp en officier van justitie Fred Teeven....

Fortuyn had graag ook televisiepresentratrice Catherine Keyl, oud-rechter en -zangeres Corry Brokken en oud-internist Bob Smalhout op de lijst gehad, plus een aantal stevige zakenlieden. Maar de mensen die hij benaderde 'vonden hun eigen werk leuker dan in de Tweede Kamer te acteren', zegt de lijsttrekker. Al met al is hij wel 'optimistisch gestemd' over de kandidaten.

In totaal hebben zich 353 gegadigden gemeld voor de lijst van Leefbaar Nederland, momenteel op zestien zetels in de peilingen. Naast de bekende Nederlanders zijn er zeer veel lokaal en regionaal bekende Leefbaren bij, oud-gemeenteraadsleden en gewone oud-leden van CDA, VVD, PvdA en D66. Ook een van 's lands grootste seksclub-exploitanten, Jan Bik uit Amsterdam, staat op de lijst. 'Voor zover wij weten is de heer Bik een legaal ondernemer', aldus Leefbaar Nederland.

Wat verder opvalt: de kandidaten zijn voornamelijk blanke mannen van middelbare leeftijd.

Leefbaar Nederland-voorzitter Jan Nagel benadrukte dat alle mensen op de lijst een even grote kans hebben. De kiezers in de negentien kiesdistricten van de partij bepalen de komende weken hoe de lijst eruit gaat zien. Maar het partijbestuur beslist mee. En uit uitlatingen van de coryfeeën blijkt dat hen in gesprekken met Nagel of Fortuyn de toezegging is gedaan op een hoge plaats. 'Dat is wel de bedoeling', zegt bijvoorbeeld Westerterp, die in verband met het naderend Kamerlidmaatschap al overleg met 'het thuisfront' heeft gehad.

Westerterp is een van de weinige prominenten met politieke ervaring. 'Er zijn veel wethouders en raadsleden bij van lokale partijen. Die konden tot nu toe niet hogerop. Dankzij Leefbaar Nederland kunnen ze nu ook landelijk ervaring opdoen. Wij voorzien wat dat betreft in een grote behoefte', stelt Nagel, zelf wethouder in Hilversum.

Zodra de definitieve lijsten er zijn, gaan de kandidaten op politieke les bij Nagel en Fortuyn. Tot die tijd zal Hans Kraay zich bijvoorbeeld niet wagen aan politieke uitspraken.

Verplichte stof van docent Nagel: de werkwijze van de Tweede Kamer, het formeren van een kabinet en 'omgaan met Pim'.

Fortuyn wordt in elk geval één op alle kieslijsten. Verder is er alleen zekerheid over de plaatsen 27 tot en met 30. Daar staan de mede LN-oprichters Nagel, Broos Schnetz, Willem van Kooten en Ton Luiting. Henk Westbroek blijft alleen politiek actief in Utrecht. Strafpleiter Bram Moszkowicz heeft lang nagedacht over een politieke carrière, maar zegde uiteindelijk af. Anton Geesink wil ook liever donateur blijven.

Meer over