Westerse winkels compenseren slachtoffers Bangladesh

Vijf westerse kledingketens gaan compensatie betalen aan de slachtoffers van de ramp met het ingestorte fabriekencomplex in Bangladesh. Schone Kleren Campagne (SKC), een internationaal netwerk dat streeft naar betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, spreekt donderdag van een 'hoopgevende eerste stap'.

Redactie
Ravage bij het ingestorte pand in Bangladesh. Beeld ap
Ravage bij het ingestorte pand in Bangladesh.Beeld ap

Het gaat om de Ierse winkelketen Primark, het Britse bedrijf Matalan, het Canadese Loblaw, El Corte Ingles uit Spanje en PVT uit Denemarken. De bedrijven lieten kleding maken in de textielfabrieken in Rana Plaza. Door het instorten van het pand in de buurt van de hoofdstad Dhaka vorige week kwamen zeker 429 mensen om het leven.

Schone Kleren Campagne verwelkomt de aankondiging van de westerse bedrijven en roept de andere 50 bedrijven op om ook in actie te komen. De details van de compensatie zijn nog niet bekend.

SKC vindt dat het geld bestemd moet zijn voor medische zorg en voor het verlies van inkomen voor de werkloos geworden arbeiders. Ook moet er compensatie komen voor families van de overledenen.

Volgens een woordvoerster van SKC is het belangrijk dat de bedrijven niet op eigen houtje actie ondernemen. 'Ze moeten samenwerken met andere bedrijven en Bengaalse vakbonden.' SKC wil daarnaast dat alle merken een veiligheidsverklaring ondertekenen om de kledingindustrie veiliger te maken.

Meer over