Westen stuurt waarnemers naar Kosovo

Nog deze week zullen internationale waarnemers naar de Servische provincie Kosovo afreizen. De Amerikaanse gezant Richard Holbrooke, die dit woensdag in Oslo bekendmaakte, sprak de hoop uit dat hierdoor de rust in het gebied terugkeert....

Reuters, AP, AFP

PRISTINA

Het sturen van diplomatieke waarnemers werd mogelijk door een overeenkomst die de Joegoslavische president Slobodan Milosevic en de Russische president Boris Jeltsin op 16 juni hebben gesloten.

Volgens die overeenkomst mogen diplomaten die naar Joegoslavië zijn uitgezonden vrijelijk door Kosovo reizen. Volgens Holbrooke hebben Groot-Brittannië, Rusland, Frankrijk, Noorwegen en de Verenigde Staten toegezegd waarnemers naar de Servische provincie te sturen.

Honderden Albanese rebellen trokken gisteren naar het westen van Kosovo om zich daar te hergroeperen.

Het Albanese verzet in de provincie meldde dat hun troepen de stad Klina, in het westen van Kosovo, geheel hebben omsingeld. Daarmee zouden ze tevens de belangrijkste toegangsweg naar Pec in het zuidwesten hebben afgesloten.

De politieke leiders van de Albanese oppositie in Kosovo lijken er steeds meer toe geneigd samen te werken met het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK). De steun onder etnische Albanezen voor het gewapend verzet neemt snel toe.

Leiders van zestien politieke partijen in Kosovo probeerden woensdag in Pristina op één lijn te komen met de gewapende beweging. Zij kwamen niet tot oveenstemming en gaan zondag verder met hun besprekingen.

'We zijn het er allemaal over eens dat het UCK een belangrijke factor in de politiek van Kosovo is geworden. We moeten ervoor ijveren dat politici de situatie onder controle krijgen', zei een van de politieke leiders.

Bij de gevechten om de mijn van Belasevac zijn maandag en dinsdag vijf doden en acht gewonden gevallen. Uit Kosovo werden woensdag geen nieuwe gevechten gemeld.

In Genève werd een aanslag gepleegd op een medewerker van het Kosovo Informatiecentrum. De man werd getroffen door een kogel toen hij zich probeerde te verweren tegen twee gemaskerde en bewapende aanvallers die het centrum waren binnengedrongen. Vermoed wordt dat er politieke motieven achter de aanslag zitten.

Volgende week komen hoge functionarissen van de Contactgroep in Bonn bijeen voor besprekingen.

De Britse premier Tony Blair zei gisteren te hopen dat er voor die tijd 'een goede balans van politieke en diplomatieke initiatieven is gevonden'. Hij voegde daaraan een dreigement toe: 'Maar we zijn bereid geweld te gebruiken als de politieke en diplomatieke pogingen mislukken.'

Meer over