Wervelstorm in Hong Kong richt grote schade aan

Een zware wervelstorm heeft donderdag grote schade aangericht in Hong Kong. Een man kwam om het leven toen hij werd geraakt door brokstukken van een huis....

De bevolking was opgeroepen niet de straat op te gaan. De meeste inwoners waren daarom thuis gebleven en hadden deuren en ramen gebarricadeerd. Scholen, kantoren, de beurs en het vliegveld waren gesloten. Het openbaar vervoer was stilgelegd.

Een groot deel van de straten was onbegaanbaar geworden door ontwortelde bomen, puin, wateroverlast en glasscherven. Ramen van wolkenkrabbers gingen aan diggelen. Vijftig straten werden afgesloten omdat verkeer onmogelijk was geworden. Honderden mensen raakten opgesloten in vastgelopen liften en moesten worden bevrijd door de brandweer.

Drie Chinese vissersboten kwamen in de problemen. De vijf opvarenden van een zinkende boot konden worden gered door de kustwacht, die een helikopter had ingezet. De twee andere vissersboten konden zichzelf in veiligheid brengen.

Het was de zwaarste wervelstorm sinds 1983. In september dat jaar veroorzaakte de tyfoon Ellen eveneens grote schade en kwamen acht mensen om het leven. Eind augustus werd Hong Kong ook getroffen door een wervelstorm. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, allen inzittenden van een vliegtuig dat door de storm was neergestort.

Meer over