Werkstraf geëist tegen koerier valse diploma's

Op internet zijn diploma's te koop die niet van echt zijn te onderscheiden. De Turkse Uçer S. werkte ruim anderhalf jaar als psycholoog in een Apeldoornse kliniek met valse diploma's geneeskunde en psychologie van de universiteit in Leiden.

DEN HAAG - Hij had zich ermee ingeschreven bij de psychologenverenigingen NVPA en NIP en in het BIG-register, dat patiënten moet beschermen tegen ondeskundig handelen door zorgverleners.

Dat bleek dinsdag tijdens een rechtszaak over de handel in valse diploma's bij de rechtbank in Den Haag. Mimoun el O. staat terecht als medewerker van zijn neef Brahim, die thuis valse diploma's produceerde op zijn computer en ze van een echt watermerk voorzag. Mimoun zou als koerier hebben gefungeerd bij onder meer de aflevering van twee valse vwo-diploma's met cijferlijst (voor respectievelijk 600 en 200 euro per stuk), een havo-diploma (à 400 euro), een heao-diploma Toeristisch Management (450 euro), een bachelor-diploma Industriële Automatisering (eveneens 450 euro) en een meao-diploma voor 350 euro.

Mimoun staat ook terecht voor de levering van het diploma aan de Turkse Uçer S. voor 700 euro, maar S. keurde de kwaliteit van het papier af, en kocht het diploma later volgens de politie voor 800 euro bij Martindiploma@hotmail.com. De fabrikant van dit diploma is nog niet gevonden.

De meeste van Brahims diploma's zijn verstrekt in 2011 en werden afgeleverd aan klanten op stations of hotels in Den Haag en Amsterdam. De zaak kwam aan het licht door een ambtenaar van de gemeente Den Haag die twijfelde aan de echtheid van een diploma voor professionele kinderopvang, van een vrouw die zich als zelfstandige wilde vestigen. Zij bekende het diploma bij Brahim te hebben gekocht.

De politie deed een 'pseudokoop' bij Brahim en kreeg een diploma dat niet van echt was te onderscheiden. Zijn telefoon en mailverkeer werden daarna afgetapt. Bij een inval in Brahims huis hebben rechercheurs een usb-stick gevonden met daarop de namen van 143 personen waaraan 1 of meerdere diploma's zijn geleverd. Zo'n 80 afnemers zijn getraceerd. Het merendeel van hen is bestraft met boetes tot 1.000 euro of werkstraffen tot 150 uur. Hun diploma's zijn ingenomen. Niet duidelijk is of hun werkgevers van de fraude op de hoogte zijn.

Hoofdverdachte Brahim el O. is inmiddels veroordeeld tot een celstraf van 16 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. De 'nep'-psycholoog Uçer S. is veroordeeld tot een celstraf van 10 maanden waarvan 6 voorwaardelijk, hoewel de officier alleen een voorwaardelijke straf had geëist. 'Wij vonden het werk als hulpverlener van een iets ernstiger orde', aldus de rechtbankvoorzitter.

De officier van justitie eist voor koerier Mimoun el O. een werkstraf van 150 uur. Advocaat Mirjam de Vilder eist vrijspraak; de jongen zat weliswaar bij zijn neef Brahim in de auto tijdens het overhandigen van de diploma's, maar was niet degene die ze verstrekte of het geld aannam.

Tijdens dit politieonderzoek stuitten rechercheurs ook op andere producenten van valse diploma's. Begin september begint een soortgelijk proces over grootschalige handel in valse diploma's bij de rechtbank in Rotterdam.

undefined

Meer over