Werknemer die kanker heeft gehad niet gewild

Kans op werkloosheid is 40 procent hoger...

AMSTERDAM Kankerpatiënten krijgen moeilijker een baan. De werkloosheid onder ex-kankerpatiënten is daardoor hoger dan onder gezonde mensen. Dit blijkt uit een literatuurstudie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. De resultaten ervan zijn woensdag gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA).

AMC-onderzoekers analyseerden samen met Finse experts van een arbeidsinstituut in Helsinki 36 studies die sinds 1966 wereldwijd zijn uitgevoerd. Hier zitten twee Nederlandse studies bij.

Uit de analyse blijkt dat overlevers van kanker 40 procent meer kans hebben werkloos te worden. Vooral patiënten met borstkanker, eierstokkanker en maag/darmkanker komen sneller zonder werk te zitten of krijgen moeilijker werk.

‘Niet het geslacht of leeftijd van de patiënten is de achterliggende oorzaak, maar vooral het type kanker. Zware chemokuren zetten patiënten op achterstand op de arbeidsmarkt’, meent AMC-onderzoekster Angela de Boer. ‘Volwassenen die hersteld zijn van kanker blijven vaak fysieke of psychische hinder ondervinden van hun ziekte. Vermoeidheid- en concentratiestoornissen kunnen de kans op een baan verkleinen.’

In Nederland krijgen elk jaar veertienduizend werknemers de diagnose kanker gesteld. 65 procent van hen keert anderhalf jaar na diagnose en behandeling terug op de eigen werkplek of heeft een andere baan; 35 procent slaagt daar niet in en raakt werkloos, blijkt uit het AMC-onderzoek.

De Boer vindt geen verschillen tussen de Amerikaanse en Europese arbeidsmarkt. De werkanalyse is gebaseerd op gegevens van twintigduizend volwassen ex-kankerpatiënten en 160 duizend gezonde volwassenen, blijkt uit het artikel in de JAMA.

Meer over