Werken asperges en selderij lustopwekkend?

Over de invloed van voeding op onze gezondheid. Deze week: werken asperges en selderij lustopwekkend?

Ianthe Sahadat
null Beeld anp
Beeld anp

Om zijn prestaties tussen de lakens te vergroten at de Romeinse keizer Nero dagelijks prei, naar verluidt. Casanova hield zijn zaadproductie als actief bedrijver van het minnespel op peil met oesters.

Ook asperges, bleekselderij, avocado's, pompoenpitten en granaatappels worden als libido- en lustverhogende voedingsmiddelen genoemd.
Maar kun je je libido eigenlijk wel omhoog eten?

'Een flinke asperge lijkt op een stijve penis', schrijft emeritus voedingshoogleraar Martijn Katan in zijn recent verschenen boek Voedingsmythes. 'Hetzelfde geldt met enige goede wil voor bleekselderij, prei (...) en met nog meer goede wil ook voor de ginsengwortel.' Hij signaleert nog meer gelijkenissen: eieren als testikels en diverse schaaldieren als vrouwelijk geslachtsorgaan. Magisch denken, noemt Katan het. In de alternatieve geneeskunst 'signatuurleer' genoemd: niervormige bladeren zouden goed zijn voor de nieren, leverkruid voor de lever, walnoten voor de hersenen (vanwege de gelijkenis).

De gedachte achter de signatuurleer is 'je bent wat je eet', maar dat is de mens nou juist niet, legt Katan uit. De spijsvertering demonteert elk voedingsmiddel in steeds dezelfde onderdelen. 'Verschillende soorten eten leveren dus verschillende hoeveelheden op van steeds dezelfde onderdelen', schrijft hij. 'Van het eigene van de asperge blijft aan het eind van de spijsvertering niets over.'

Ook Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de Wageningen Universiteit noemt eetbare afrodisiaca 'pure symboliek'. 'Er zijn geen goede studies die laten zien dat je met reguliere voeding iets aan je testosteron kunt doen.' De enige uitzondering is wellicht alcohol, zegt Witkamp. 'Dat werkt ontremmend maar, zeker voor de man, bij hogere doses niet bepaald gunstig in de zin van seksuele prestatie.'

In een Nederlands ziekenhuis zal een man met erectieproblematiek in elk geval niet het advies krijgen om naar de selderij te grijpen. Hoewel Liesbeth van Rossum, endocrinoloog (hormoondeskundige) en hoogleraar Gezond Gewicht aan het Erasmus MC in Rotterdam, wel graag benadrukt hoe gezond selderij is. En een gezond lichaam is de basis voor een goede potentie - daarover zijn de deskundigen het eens.

null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos

De slagaders die de penis naar een erectie moeten pompen, staan net zoals bloedvaten elders in het lichaam onder invloed van goede voeding. Te veel bloedsuiker, cholesterol of een te hoge bloeddruk kunnen op de lange termijn vernauwingen in de penisslagaders veroorzaken, met verminderde potentie tot gevolg.

Van Rossum verbaast zich over de overdaad aan aangeprezen afrodisiaca op internet. 'Het contrast met de minimale hoeveelheid bewijs is indrukwekkend.' Ze kent alleen enkele studies bij ratten en muizen die laten zien dat de testosteronproductie omhoogging na een dieet met veel selderij. Een andere studie liet juist zien dat de fyto-oestrogenen uit de plant voor een daling van het testosteron zorgden. Wederom bij dieren.

Toch zijn lustbevorderende voedingssupplementen populair. Rik van Lunsen, seksuoloog in het AMC, hoort het vaak. 'Mensen nemen ginkgo biloba, ginseng, soja, maca of yohimbine voor de seks. Maar in wetenschappelijke studies blijken hormonale effecten in het bloed nul te zijn.'

Maca (poeder van een Peruaans knolgewas) en yohimbine (boomschors van een boom die veel in West-Afrika groeit) werden in het verleden gebruikt om lichamelijke opwinding te stimuleren, zegt Van Lunsen. Die hadden enig effect. 'Maar dat bleek geen goed idee, de bijwerkingen zijn vele malen erger dan de kwaal. Het is gevaarlijk spul. Natuurlijke viagra? Dat bestaat niet.'

Heeft u ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar voeding@volkskrant.nl

Meer over