Werk voor 100.000 arbeidsgehandicapten

DEN HAAG (ANP) - De komende vier jaar moeten 100.000 werkzoekenden met gezondheidsproblemen en handicaps aan een baan worden geholpen. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en uitkeringsinstituut UWV hebben daarvoor een aanvalsplan bedacht.

Sociale diensten, uitzendbureau's, arbodiensten en re-integratiebegeleiders moeten deel uitmaken van dit plan. Dat staat in het dinsdag overhandigde 'Maatschappelijk Advies' aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) van de Commissie het Werkend Perspectief.

Deze commissie werd in 2003 door de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid ingesteld om de negatieve beeldvorming rond arbeidsgehandicapten aan te pakken. Deze blijkt de afgelopen jaren nauwelijks verbeterd.

Systeem opzetten

Als er niks verandert zouden het voormalige Arbeidsbureau en UWV in vier jaar tijd met de huidige middelen ,,slechts'' 60.000 arbeidsgehandicapten aan het werk helpen. Terwijl volgens het Werkend Perspectief met de aantrekkende economie en groeiende vraag naar personeel meer mogelijk is als Donner tijdens de geplande Participatietop met werkgevers en de vakbeweging nog voor de zomer concrete afspraken maakt.

De overheidsdiensten en uitzendbureau's willen nog dit jaar een systeem opzetten, waarin alle vacatures en werkzoekenden worden opgeslagen. Om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt helemaal in beeld te brengen, moeten in het systeem ook mensen komen met een WAO- of bijstandsuitkering die misschien niet direct aan de slag kunnen.

Dat zou hen van een stigma afhelpen en zij worden weer verleid doordat ze zien welke banen er in het verschiet liggen. Voor jongeren met een handicap en herkeurde WAO'ers is wel meer nodig. Zij moeten door onderwijs beter voorbereid worden op de arbeidsmarkt.

Meer over