Wereld

Weinig uitgevers doen het, zelf ook een vertaling op de markt brengen, en als ze toch bezig zijn, dan meteen ook maar voor een paar taalgebieden tegelijk....

Dat het ook vreselijk mis kan gaan, werd in deze rubriek laatst nog gesignaleerd, toen een lezer ons een op Malta aangeschaft kookboekje uitleende, De Malteese keuken geheten en op het eiland vertaald, waarin te lezen viel dat de inhoud 'weergeeft het karakter en stemming van Malteese mensen', volk dat kon worden getypeerd als 'makkelijk, oprecht en aanlokkelijk'. Het receptenboekje diende mede als souvenir, 'ofwel om een Maltees geheugen te hebben'.

Feierabend Verlag in Berlijn pakt het professioneler aan en brengt na Salades het boek De wereld van de pasta uit (import Nilsson & Lamm; A 14,95). Het is een wondere wereld, deze, en dat lijkt een harde noodzaak nu we het gewone macaroniwerk voorbij zijn wat in die boeken staat, vind je tot bij Super De Boer al vrijwel allemaal op de afdeling kant en klaar.

Opklimmende moeilijkheidsgraad in De wereld van de pasta: kwestie van sterretjes tellen: bij de 'udon in kippensoep met groente en koriander' uit Japan, twee bij de 'Chinese mie met grapefruit, groene peper en gegrilde kip', drie bij de 'pasta met haasragout en rozemarijnabrikozen', en verkijk je niet: ook de in boter gestoofde zuurkoolrolletjes behoren tot de lastigste categorie.

De fotografie is van G Beer, wiens doopceel ook even wordt gelicht: een werkterrein dat zich uitstrekte tot Rio de Janeiro en Nicaragua, waar hij verkeerde 'tussen sandinisten en contra's'. Na Venezuela ('tussen de goudzoekers') en modereportages in Mexico vond hij rust in de keuken, boven onder meer de 'pastasliertjes met koffiesaus en kardemom'.

Kaassaus voor over de pasta. Room en melk aan de kook brengen. De drie kaassoorten erdoor roeren, pan van het vuur halen, saus bestrooien met zwarte peper en wat geraspte nootmuskaat.

Meer over