Cijfers bij het nieuws

Wereldwijde sterfte stijgt voor het eerst in zes weken, vaccinaties zichtbaar in ziekenhuiscijfers VS

Mondiale coronasterfte stijgt voor het eerst in weken

Na zes weken van daling neemt de wereldwijde sterfte door covid-19 weer toe. In de afgelopen week overleden er zo’n 60 duizend mensen na een besmetting met het coronavirus.

Sinds eind januari nam de wereldwijd gemelde sterfte iedere week af. Dat de cijfers nu weer oplopen, komt met name door de situatie in Zuid-Amerika – en dan vooral Brazilië. De mondiale nummer twee in absolute sterfte overschreed in de afgelopen week tweemaal het recordaantal dagelijkse doden en kent tussen de twee- en drieduizend sterfgevallen per dag. Wetenschappers vermoeden dat dit komt door de besmettelijkere ‘Braziliaanse’ variant van het virus. Verder lijkt er, na een forse daling sinds januari, ook in Colombia weer sprake van toenemende sterfte. In de meeste andere Zuid-Amerikaanse landen verbetert de situatie.

Ook in Europa en Azië neemt de sterfte licht toe. Ook hier is het beeld gemengd: waar veel Europese landen dankzij de toenemende vaccinatiegraad minder doden betreuren, neemt in Italië en veel Oost-Europese landen het dagelijkse dodental juist toe. In Azië geldt dit vooral voor India en Irak.

Noord-Amerika is het enige continent waar de sterftecijfers nog sterk afnemen, vooral in in Canada, Mexico en de VS. In Afrika blijft het aantal doden min of meer gelijk.

Vaccins houden oudere Amerikanen uit het ziekenhuis

Het hoge vaccinatietempo in de Verenigde Staten is duidelijk zichtbaar in de ziekenhuiscijfers. Ouderen hoeven minder vaak te worden opgenomen, blijkt uit leeftijdsgegevens van covid-patiënten.

Van de Amerikaanse 65-plussers heeft 65 procent een eerste prik gehad en 37 procent een tweede. De VS startten hun vaccinatiecampagne voor kerst. Destijds was zo’n 53 procent van de opgenomen patiënten ouder dan 65, nu nog 40 procent.

De dagelijkse besmettings- en sterftecijfers in de VS dalen sinds de jaarwisseling in alle leeftijdscategoriën. Maar het feit dat het aandeel van ouderen in de ziekenhuisopnamen harder daalt dan hun aandeel in de besmettingscijfers, wijst erop dat niet alleen de maatregelen effect sorteren – en dat vaccineren dus nut heeft.

Meer over