Wereldwijde bankfusiegolf bereikt Denen en Indonesiërs

Wereldwijd is sprake van een fusie- en overnamegolf in het bank- en verzekeringswezen. Behalve in Frankrijk werd gisteren ook een megafusie in Denemarken aangekondigd....

Unibank gaat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari samen met verzekeraar Tryg Baltica. De aandeelhouders moeten het akkoord volgende maand nog goedkeuren.

Unibank is de op één na grootste bank in Denemarken, achter Den Danske Bank. Tryg Baltica neemt de eerste plaats in op het gebied van schadeverzekeringen en de derde bij levensverzekeringen en pensioenregelingen. Het bedrijf had vorig jaar een premie-inkomen van 9,47 miljard kronen (2,8 miljard gulden). De twee komen te vallen onder Unidanmark, de houdstermaatschappij van Unibank.

Ook in Indonesië gaan de banken samen. Hier gebeurt dat echter op last van hogerhand. De Indonesische regering wil een aantal noodlijdende banken onderbrengen bij gezonde branchegenoten. Volgens de zakenkrant Bisnis Indonesia wil de regering met de creatie van een grote bank, die de naam Power Bank heeft gekregen, voorkomen dat vele banken hun deuren moeten sluiten.

Indonesië worstelt al enige tijd met zijn zieke banken. Vele banken zitten in geldnood omdat zij onrendabele leningen hebben verstrekt. Bijna de helft van de Indonesische banken heeft daardoor een fors negatief eigen vermogen.

Jakarta moet het bankwezen saneren om in aanmerking te komen voor nieuwe kredieten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Anderhalve week geleden hadden de saneringsplannen al naar buiten moeten komen, maar dat werd op het laatste moment afgeblazen. Ze worden nu in het komende weekeinde verwacht.

Het IMF was vorig jaar kritisch over een plan van de Indonesische regering om enkele bijna failliete banken overeind te houden. Daartoe was eind vorig jaar een plan opgesteld dat voorzag in een forse geldinjectie voor deze banken.

Meer over