Wereldwijd verdriet om dood paus

Met het luiden van de klokken van de Parijse Notre Dame-kathedraal tot gebeden op het door een aardbeving getroffen eiland Nias is gerouwd om de dood van paus Johannes Paulus II....

AFPAP en Reuters

De Amerikaanse leider noemde de paus een wijs leider zonder vrees, wiens morele autoriteit een democratische revolutie in Oost-Europa teweeg heeft gebracht. 'De katholieke kerk heeft haar herder verloren, de wereld een kampioen van de menselijke vrijheid: 'een held voor alle eeuwigheid.'

'Paus Johannes Paulus II heeft door zijn daden en zijn indrukwekkende persoonlijkheid onze wereld veranderd en een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van een vreedzaam Europa', zei de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder in reactie op het overlijden van de paus.

De Franse premier Chirac verklaarde dat Frankrijk diepdoordrenkt was van rouw, premier Blair van Groot-Brittannië zei dat de paus inspiratie verschafte en 'een man van buitengewoon geloof, waardigheid en moed' was. Voormalig president van Tsjechië Havel zei dat de paus als een martelaar stierf 'die zijn onafwendbare lot aanvaardde'.

De Russische premier Poetin sprak van een man die samenvalt met een heel tijdperk, de voormalige Sovjet-leider Gorbatsjov noemde hem de 'grootste humanist van de wereld' en herinnerde de grote bijdrage die de paus had bij het beëindigen van de Koude Oorlog.

De NAVO roemde Johannes Paulus II als een van de historische figuren van de twintigste eeuw die de centrale rol speelde 'bij het totstandkomen van democratie en vrijheid voor miljoenen mensen in midden- en oost-Europa'. Zijn stem is gedurende tientallen jaren een luide roep om wereldvrede en rechtvaardigheid geweest, aldus de NAVO.

Een aantal landen heeft nationale rouw afgekondigd. Op Cuba, waar de ziekte van de paus de afgelopen dagen in de staatskranten volledig werd genegeerd, kondigde Havana een officiële rouwperiode af van drie dagen. Ook in Argentinië kondigde president Kirchner drie dagen van nationale rouw af. Zijn collega Mesa van Bolivia deed hetzelfde. In Costa Rica wordt vier dagen gerouwd, in Peru een dag. Andere landen in de regio zullen vermoedelijk ook een periode van nationale rouw aankondigen.

In India gelden drie dagen van nationale rouw. De paus werd in India vooral populair toen hij in 2003 moeder Teresa zalig liet verklaren. Polen kondigde zeven dagen van nationale rouw af, net als vele andere landen met een katholieke meerderheid in Europa. Het Afrikaanse Gabon rouwt vijf dagen en de Kaapverdische regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

De Egyptische president Hosni Mubarak liet zondag drie dagen van nationale rouw afgekondigen. Mubarak omschreef de kerkvorst als een symbool van vrede. In Egypte is 94 procent van de bevolking islamitisch. Van de resterende 6 procent is het merendeel lid van de Koptisch-Orthodoxe Kerk.

Moslims over de hele wereld baden voor de paus omdat hij probeerde de ruim een miljard katholieken en 1,2 miljard moslims nader tot elkaar te brengen. Johannes Paulus II was de eerste paus die een officieel bezoek bracht aan een moskee tijdens een reis door Syrië in 2001.

Sjeik Mohammed al-Tantawi, de hoogste geestelijk leider van de Egyptische Al-Azhar, het religieuze centrum van de soennitische islam, noemde zijn dood 'een groot verlies voor de katholieke kerk en de islamitische wereld'.

De twee Israëlische opperrabbijnen, Yona Metzger en Shlomo Amar, bewezen zondag eer aan de overleden paus Johannes Paulus II. 'Hij was de eerste paus die diplomatieke banden tussen de Heilige Stoel en Israël heeft ingesteld en hij was de eerste paus die een synagoge heeft bezocht'. De Israëlische regering noemde de paus een groot pleitbezorger voor verzoening en broederschap tussen gelovigen, terwijl de Palestijnse premier Abbas hem een 'man van vrede en dialoog' noemde, 'die voor de heilige Palestijnse zaak vocht'.

De Taliban verklaarden dat de dood van de paus hen 'onaangedaan' liet, maar zijn woorden waren 'het beluisteren waard'.

Meer over