Wereldtitel ploegentijdrit voor mannen én vrouwen succesformatie Sunweb

'Heel onverwachts, maar héél leuk', reageerde Tom Dumoulin, nadat Sunweb de wereldtitel op het onderdeel ploegentijdrit had gewonnen. In ongeveer dezelfde bewoordingen had Ellen van Dijk zich een paar uur eerder uitgelaten. Met winst bij de mannen en vrouwen domineerde Sunweb de eerste dag van de WK in Noorwegen.

De winnende vrouwen van Sunweb. Beeld anp
De winnende vrouwen van Sunweb.Beeld anp

De ploegentijdrit, in 2012 heringevoerd, is een wat wonderlijke aftrap van het WK, omdat het de enige wedstrijd is waarin niet landen, maar merkenteams tegen elkaar strijden. Rijk worden de teams er niet van. Sterker, de ploegentijdrit kóst ze alleen maar geld, omdat ze zelf grotendeels hun reis- en verblijfkosten moeten ophoesten.

Om die reden maken slechts een paar ploegen serieus werk van het onderdeel, waarvoor het grote publiek niet echt wil warmlopen, maar dat onder de grote wielerploegen (en hun fietsmerken) als een prestigestrijd geldt.

In de voorgaande edities van het WK werden de prijzen bij de ploegentijdrit verdeeld tussen BMC en Quick-Step. Maar met onder meer Tom Dumoulin (Nederlands kampioen tijdrijden), Wilco Kelderman (ex-Nederlands kampioen tijdrijden) en Duitser Lennard Kämna (in 2014 wereldkampioen tijdrijden bij de junioren) in de gelederen wilde Sunweb dit jaar een poging doen die hegemonie te doorbreken.

De Nederlandse ploeg, die rijdt op een Duitse licentie, slaagde daarin met verve: BMC werd op 8 seconden gehouden, Team Sky op 22 seconden en Quick-Step viel zelfs helemaal buiten het podium. Met de wereldtitel werd het toch al geslaagde seizoen voor Sunweb van een gouden randje voorzien. Eerder dit seizoen won Tom Dumoulin de Giro d'Italia en veroverden Warren Barguil en Michael Matthews respectievelijk de bolletjestrui en de groene trui in de Tour de France.

Tekst gaat verder onder de foto.

null Beeld anp
Beeld anp
De mannen van Sunweb. Tweede van links Tom Dumoulin. Beeld anp
De mannen van Sunweb. Tweede van links Tom Dumoulin.Beeld anp

Teamprestatie

Net als bij de mannen hadden ook de vrouwen van Sunweb gisteren niet gerekend op een gouden plak, hooguit gehoopt. 'Dat maakt het ook zo mooi', zei Ellen van Dijk. Met andere ploegen veroverde ze al drie keer eerder de wereldtitel bij de ploegentijdrit, maar deze met Sunweb was volgens haar de mooiste van allemaal. 'Voorgaande keren startten we altijd als favoriet, nu waren we de underdog.'

Op 5 kilometer voor het einde leek de wedstrijd nog uit te draaien op een nek-aan-nekrace met Boels-Dolmans. Het verschil bedroeg op dat moment slechts één seconde in het voordeel van de titelverdediger. Maar met name op het einde van de race bleek Sunweb goede zaken te hebben gedaan. Van Dijk: 'We hebben ons niet opgeblazen en elkaars sterkte punten benut. Dat heeft het verschil gemaakt. Dit was echt een teamprestatie.'

Omdat de meerderheid van de ploeg, met Ellen van Dijk, Floortje Mackaij, Sabrina Stultiens en Lucinda Brand, uit Nederlandse renners bestaat, klonk na afloop het Wilhelmus. De Canadese Leah Kirchmann en de Amerikaanse Coryn Rivera stonden er wat verweesd bij te luisteren. Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Sam Oomen moesten het later op de avond met het Duitse volkslied doen.

null Beeld anp
Beeld anp

Voor Van Dijk staat dinsdag alweer de individuele tijdrit op het programma. Samen met Annemiek van Vleuten is ze de grote kanshebber voor de zege. Ook Tom Dumoulin heeft, een dag later, zijn zinnen gezet op goud. Zo kan de Sunweb-successtory nog een fraai vervolg krijgen in Bergen.

Na de eerdere titels van Ramon Sinkeldam (NK wegwedstrijd) en Dumoulin (NK tijdrit) besloot teambaas Iwan Spekenbrink dat zijn renners niet in de kampioenstruien mochten rijden, omdat het de sponsorbelangen van Sunweb zou schaden. Prettige bijkomstigheid van de wereldtitel van zijn mannen en vrouwen van gisteren: die levert geen regenboogtrui op, maar slechts een klein logo op het shirt.

Meer over