Wereldhandelsoverleg dreigt te mislukken

Het overleg in Hongkong over verdere liberalisering van de wereldhandel dreigt te mislukken. Als er al beweging in de onderhandelingen zit is het eerder achteruit dan vooruit, zei Europees commissaris voor handel Peter Mandelson vrijdag....

Afrikaanse en Caribische landen houden vast aan een voorkeursbehandeling voor hun katoen, bananen en suiker op de Europese markten. Latijns-Amerikaanse landen met een veel grootschaliger landbouw stellen dat die voorkeursbehandeling in strijd is met de regels van de WTO en eisen dat daar een einde aan komt.

Een brede groep van 27 landen die samen meer dan de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen heeft de delegaties opgeroepen zich te concentreren op de landbouwhandel, waarover de besprekingen al maanden muurvast zitten. De Verenigde Staten en de Europese Unie houden het overleg op door niet dieper te snijden in de subsidies voor hun boeren.

Een Amerikaanse afgevaardigde gaf de EU de schuld, omdat die niet meegaat in een Amerikaans voorstel om invoerheffingen te verlagen. De EU wil niet verder gaan dan 46 procent en verlangt dat in opkomst zijnde landen als Brazilië, India en China van hun kant meer toegang tot hun markten geven voor industriële goederen en diensten.

Besluiten kunnen in de WTO alleen worden genomen als alle 149 aangesloten landen het eens zijn. Het enige waarover overeenstemming lijkt te worden bereikt is een pakket om producten uit 32 van de minst ontwikkelde lidstaten vrij testellen van invoerrechten en -quota. Maar in de ontwerptekst staat niet wanneer de maatregelen moeten ingaan en op welke producten ze betrekking hebben. Sommige landen willen voor sommige producten uitzonderingen bedingen. Zo wil Japan de invoer van rijst beperken en heeft het samen met de Verenigde Staten moeite met de invoer van textiel uit Bangladesh.

Sommige conferentiedeelnemers luchtten hun frustratie over de geringe vooruitgang. De Mexicaanse minister van economische zaken Sergio Garcia de Alba zei dat de VS, de EU, Japan en andere rijke landen afgevaardigden hebben gestuurd die geen mandaat hebben. 'Ze hebben hun onderhandelaars op pad gestuurd met papieren stukken, maar ook met dwangbuizen waarin ze zich niet kunnen verroeren.'

Meer over