Wereldgasten met acteur Willem Dafoe

Voor kijkers die de avond van de eerste kerstdag ook nog naar de televisie willen kijken, biedt de VPRO daartoe met het programma Wereldgasten de mogelijkheid....

Otten reist voor het gesprek met Dafoe naar New York en ontvangt deacteur in een zeer ontspannen atmosfeer. 'Hij draagt een eenvoudig T-shirten colbert. Zijn lach is ontwapenend', zegt ze in VARA TV-Magazine. 'Dafoeis zo op zijn gemak, praat met zoveel liefde en passie over zijn leven enwerk en vertelt zulke heerlijke anekdotes over films, dat de tijd lijktstil te staan.'

De kijkers kunnen het zelf zien: het doorleefde en karakteristiekegezicht van acteur Willem Dafoe (1955) heeft hem vaak rollen opgeleverdwaarin hij de gemenerik of de psychopaat speelt. Zijn doorbraak echter wasjuist die van de meelevende Sergeant Elias in Platoon. Dafoe is eendramaduizendpoot en speelt in films als The Last Temptation of Christ,Spiderman, Wild at Heart en American Psycho.

Dafoe is echter geen typische Hollywoodster en wisselt commerciëlefilms af met experimentele toneelstukken en kleinschalige films. Misschienis Dafoe juist daardoor wel uitgegroeid tot favoriet van zowel hetonafhankelijke filmcircuit als van Hollywood.

Willem Dafoe werd in Appleton, Wisconsin geboren als William Dafoe jr.Als twintiger ontvluchtte hij de Mid-West en nadat hij met de theatergroepTheatre X door de Verenigde Staten en Europa heeft getoerd, vestigde hijzich in New York als acteur. Samen met zijn toenmalige partner, ElizabethLecompte, richt hij het experimentele theatergezelschap The Wooster Groupop. Nu vele jaren later begeeft hij zich nog steeds in de diversefilmcircuits. Zijn laatste film Manderlay heeft dit jaar ook in deNederlandse bioscopen gedraaid.

Wereldgasten, Nederland 3, 21.40 uur.

Meer over