'Wereldbekercircuit' marathonschaatsers

De Nederlandse schaatsbond KNSB zet met de organisatie van drie natuurtochten een wereldbekercircuit voor marathonschaatsers op. Vanaf 2005/2006 zou het plan moeten ingaan....

De Nederlandse schaatsbond KNSB zet met de organisatie van drie natuurtochten een soort wereldbekercircuit voor marathonschaatsers op. Vanaf het seizoen 2005/2006 zou het plan moeten ingaan. Over vier wedstrijden van 100 en 200 kilometer wordt dan een eindklassement opgemaakt. De marathons zouden moeten worden gehouden in Finland, Oostenrijk, Canada en Zweden.

Twee van de betrokken organisaties hebben nu nog hun eigen jaarlijkse wedstrijden met de Alternatieve Elfstedentocht in Finland en de marathons op de Weissensee. De derde organisatie houdt eind februari 2005 een wedstrijd over 200 kilometer op het Sylvan Lake in Canada.

Pas in het seizoen erna moeten de schaatsers gaan wennen aan hun nieuwe circuit. Het Open Nederlands kampioenschap wordt daar echter niet bij betrokken, die wedstrijd blijft op zichzelf staan. Komend seizoen is het open NK (2 februari) nog op de Weissensee, het jaar daarop in Finland.

Meer over