Wereld voelt niet veel voor VN-leger in Timor

Verontrust door het geweld in Oost-Timor probeert Portugal te bewerkstelligen dat de Veiligheidsraad zo snel mogelijk besluit een VN-macht te sturen....

De Portugese premier erkent dat er in de internationale gemeenschap veel weerstand bestaat tegen het idee troepen naar Oost-Timor te sturen. Maar volgens hem is een gewapende VN-macht de enige mogelijkheid om de veiligheid te waarborgen in de voormalige Portugese kolonie Oost-Timor. Indonesië, dat Oost-Timor in 1976 heeft ingelijfd, wil geen VN-troepen toelaten voordat de uitslag van het referendum in november door het parlement is bekrachtigd.

Nederland zal hoogstwaarschijnlijk geen soldaten ter beschikking stellen, meldt onze verslaggever in het Finse Saariselkä, waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken de kwestie het afgelopen weekeinde op verzoek van Portugal bespraken.

Minister Van Aartsen vindt dat Indonesië zijn verantwoordelijkheid dient te nemen, 'maar kennelijk lukt het niet om de milities in de hand te houden'. Volgens de minister heeft Nederland al te veel andere verplichtingen. 'Het ligt meer voor de hand dat landen in de regio, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, een bijdrage leveren.'

Australië, het dichtstbijzijnde grote buurland van Indonesië en Oost-Timor, is daartoe inderdaad bereid. Het heeft de Veiligheidsraad voorgesteld snel een kleine vredesmacht te sturen. Minister Downer van Buitenlandse Zaken zei zondag dat hij uit New York, 'positieve signalen' had opgevangen, maar dat Indonesië zeer tegen het idee gekant is.

Australië wil dat de VN een kleine troepenmacht naar Oost-Timor sturen die bestaat uit enkele 'vrijwilligers-landen'. De Australische regering heeft te kennen gegeven dat Australië bereid is de vredesmacht te leiden. De voorbereidingen voor het sturen van een grotere VN-macht zouden op zijn minst drie maanden in beslag nemen, maar Australië acht een snel ingrijpen in Oost-Timor geboden.

Een oplossing die wordt besproken is om de vijfhonderd VN-adviseurs die momenteel in Oost-Timor zijn om de Indonesische politie en het leger van advies te dienen, wapens te geven.

Meer over