Wenen loopt warm voor expansie EU

In Amsterdam wijzen verkeersborden hooguit de weg naar Den Haag, Amersfoort en Utrecht. In Wenen staan in hartje centrum Praag, Boedapest en Bratislava aangegeven....

Er is geen land in de Europese Unie dat aan zoveel toekomstige EU-lidstaten grenst als Oostenrijk: Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië. Kranten en tijdschriften staan bol van de EU-uitbreiding, in de politiek leidt het regelmatig tot hoogoplopende conflicten.

Twee belangrijke onderwerpen van de vandaag begonnen EU-top, immigratie en uitbreiding van de EU, waren drie jaar geleden in Oostenrijk dé thema's van een verkiezingscampagne. De rechtsradicale partij die een halt wilde toeroepen aan beide ontwikkelingen, de Vrijheidspartij (FP & Ouml;) van Jörg Haider, boekte een grote verkiezingswinst.

Zowel de aanhoudende stroom immigranten als de uitbreiding van de EU zou volgens Haider de identiteit van Oostenrijk aantasten en een bedreiging zijn voor de stabiliteit van de arbeidsmarkt. De verwachte komst van goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa zagen en zien Oostenrijkers als een directe bedreiging.

Bondskanselier Schüssel ziet het geheel anders. 'Uitbreiding van de EU door meer lidstaten toe te laten is duidelijk in ons voordeel. Het vergroot de veiligheid voor Oostenrijkse burgers, want het is niet mijn ambitie om de waakhond van het fort Europa te worden', zei hij onlangs.

Sinds de toetreding van de FP & Ouml; tot de regering met de christen-democratische ÖVP heeft zich een aantal opmerkelijke ontwikkelingen voorgedaan in Oostenrijk. De steun voor de uitbreiding van de EU is sterk toegenomen. Zag vóór het aantreden van de regering van FP & Ouml; en ÖVP nog eenderde van de Oostenrijkers iets in dit plan, nu is een ruime meerderheid voor.

De bondskanselier, de ÖVP'er Schüssel, en zijn partijgenote en minister van Buitenlandse Zaken Benita Ferrero-Waldner hebben weerstand weten te bieden aan de druk van de FP & Ouml; om de EU-uitbreiding te blokkeren. In het voorjaar scheelde het niet veel of de regering was gestruikeld over het onderwerp.

Een feit is dat de economie van Oostenrijk sinds de toetreding van het land tot de EU flink is gegroeid, met name door een toename van de export naar landen als Frankrijk en Spanje. En ook de val van het communisme heeft Oostenrijk, een van de belangrijkste investeerders in Oost-Europa, geen windeieren gelegd.

Bovendien, en daarin loopt Oostenrijk misschien vooruit op West-Europese landen, zijn de afgelopen jaren al duizenden Oost-Europeanen geruisloos toegetreden tot de arbeidsmarkt. In bijvoorbeeld de gezondheidszorg heeft dat geleid tot de oplossing van een nijpend personeelstekort. Dat gaf geen problemen, zegt Christiane Heidler, als fysiotherapeute werkzaam in het Lainz-ziekenhuis in Wenen.

Heidler schat dat gemiddeld eenderde van het personeel van haar afdeling, reumatologie, bestaat uit Oost-Europeanen, voornamelijk verpleegkundigen. 'Polen en Tsjechen zijn goed opgeleid, Joegoslavische moeten bijgeschoold worden. Allen krijgen een spoedcursus Duits. Patiënten hoor je niet klagen. Vooral de vele Oost-Europese patiënten zijn erover te spreken, omdat ze zich in hun eigen taal beter kunnen uitdrukken.'

Meer over