Welwillend

Volgens TrosKompas zou Dick Passchier zondagmiddag op Nederland 2 het bloemencorso van Rijnsburg verslaan, maar het was toch echt Joop van Zijl....

Het was volgens Van Zijl (73) werkelijk een lust om te zien wat aan versierde auto’s en praalwagens langs de Grote Kerk van Rijnsburg reed. Wellicht telt bij die lofuitingen mee dat enkele meters verderop Omroep MAX-voorzitter Jan Slagter (53) de optocht eveneens in de gaten hield en bij tijd en wijle zijn mening over de optocht gaf. Dat maakt je als schnabbelaar allicht wat minder kritisch.

Slechts een keer kwam Van Zijl in de problemen. Dat was toen een auto van MAX, die zelf ook aan het corso deelnam, werd aangehouden door de voorzitter. Vanuit de auto werd aan ledenwerving gedaan en de voorzitter vroeg daarop aan Van Zijl of hij ook al lid was geworden. De oud-nieuwslezer redde zich er keurig uit. Hij zei geen ja en geen nee, maar antwoordde dat hij een prachtige dubbel-cd met jazz van de omroep had gekregen.

Natuurlijk hoort een lokaal bloemencorso door een lokale omroep te worden uitgezonden, maar in de zomer luistert dat niet zo nauw. En wat ook telt: de tijd gaat dringen voor MAX. De omroep telt nu 138.000 betalende leden. Dat moeten er snel 150.000 worden om te kunnen blijven bestaan. Tijdens de optocht hoopte men er 7.000 bij te scharrelen.

Overigens is het niet zo dat invoelend verslag doen van een manifestatie alleen een zaak van een seniorenomroep is. Ook bij de VPRO, dat in de nacht van zaterdag op zondag verslag deed van het progressieve muziekfestival Lowlands, werd door de presentatoren vrijwel uitsluitend welwillende taal gebezigd. Zelfs het optreden van The Sex Pistols kreeg de mantel der liefde over zich heen, terwijl het toch echt een genante vertoning van een paar versleten mannen was. En dat gedoe in de zogenoemde magneetbar leek vooral een voortzetting van de gayparade, maar dan in een tent. Toen de presentator Eric Corton (39) naar binnen ging, werd zijn broek al naar beneden getrokken. Dat niveau. Het kan best zijn dat Corton het vervelend vond, maar dan liet hij het niet merken. Het was in elk geval niet iets om voor op te blijven. Wat niet wegneemt dat er soms goede muziek te beluisteren viel.

Meer over